Home

Achtergrond 211 x bekeken 2 reacties

Animo voor enten tegen blauwtong wat minder

Het aantal veehouders dat bereid is om hun runderen of schapen te vaccineren tegen blauwtong type 8 ligt dit jaar lager dan vorig jaar.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In Nederland mag worden gevaccineerd op vrijwillige basis. Volgens dierenarts Piet Vellema van de GD zijn er vooral minder schapenhouders die hun dieren enten.

Wel verwacht hij dat veel veehouders bij een nieuwe uitbraak van blauwtong alsnog hun dieren laten enten. Van het totaal aantal runderen in Nederland is vorig jaar 90 procent tegen blauwtong gevaccineerd. Dit jaar schat Vellema dit op zo’n 80 procent.

Schapenhouders

Van de grote schapenhouders heeft vorig jaar 75 procent zijn dieren laten vaccineren. Dit jaar ligt dat percentage volgens de dierenarts een stuk lager op 55 procent. Van het aantal kleine schapenhouders liet vorig jaar 50 procent hun dieren enten. Dit jaar ligt dit rond de 30 procent.

Reden voor veehouders om niet te vaccineren is dat de virusdruk dit jaar wat lager lijkt dan vorig jaar. Toch was de schrik groot toen onlangs een stier in het Gelderse Aalten werd verdacht van blauwtong. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) concludeerde dat het vals alarm was.

Verplicht

In Duitsland en België zijn veehouders verplicht om hun herkauwers te vaccineren. Hierdoor kunnen deze landen aanspraak maken op een vergoeding die door Brussel beschikbaar is gesteld.

Omdat Nederland de mogelijkheid om te vaccineren vrij laat kan er volgens het ministerie van Landbouw geen gebruik worden gemaakt van de subsidie. Voorzitter van de LTO-vakgroep Schapenhouderij Nico Verduin laat weten dat het belangrijk is dat schapenhouders blijven vaccineren tegen blauwtong.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Als men eens echt wist hoe die dieren lijden. Die verschrikkelijke ellende en het sterven van die dieren met blauwtong.
  Dan zou je de niet vaccineerders toch op zijn minst zelf een "lichte benauwdheid" toewensen.

 • no-profile-image

  Stor Landbrug

  Verplicht stellen. Subsidie es er dan ook.
  Denemarken is ook verplicht, maar kan me voorstellen met diverse varianten, dat je toch gaat twijfelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.