Home

Achtergrond

Amnesty Nederland blij met opstelling Balkenende

Amnesty International Nederland is blij dat premier Jan Peter Balkenende bereid is na te denken over het opnemen van gevangenen uit Guantanamo Bay.

"Ik verwelkom de opstelling van de heer Balkenende'', zei hoofd politieke zaken Lars van Troost woensdag in een reactie op het nieuws.
Amnesty gaat ervan uit dat als het zover komt, Nederland alleen gevangenen opneemt die op vrije voeten worden gesteld. "Dit zijn mensen die niet meer terug kunnen naar hun eigen land. De EU-landen dragen ook een verantwoordelijkheid naar hen toe'', zegt Van Troost.

Het idee dat gevangenen uit Guantanamo hier in de cel terechtkomen, noemt Van Troost ondenkbaar. "Een Guantanamo Bay aan de Maas? Juridisch is dat niet eens mogelijk. Dat zou het probleem alleen maar vergroten.''

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is het nog veel te vroeg om te zeggen waar gevangenen eventueel worden opgevangen. Dat hangt van de individuele situatie af. Zo kan bijvoorbeeld onder meer worden gekeken of iemand in aanmerking komt voor een vluchtelingenstatus.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.