Home

Achtergrond 271 x bekeken 3 reacties

Amerika levert veel in op wereldmarkt zuivel

De Verenigde Staten lijken de eerste 3 maanden van 2009 de grote verliezers op de wereldmarkt voor zuivel.

Zowel op het gebied van kaas als mager melkpoeder nam hun marktpositie flink af. Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Zuivel (PZ) over de wereldwijde handel in zuivel. De mondiale kaashandel is in het eerste kwartaal gedaald met 11 procent tot een volume van bijna 300.000 ton. Alleen Nieuw-Zeeland wist nog een lichte groei te realiseren. De VS levert na een goed exportjaar met 26 procent fors in.

De EU-export nam in absolute zin het meest af. De drie grootste dalers waren Italië, Duitsland en Frankrijk. Nederland exporteerde 9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De afzetperspectieven voor kaas zijn volgens PZ nog niet verbeterd. Sinds begin 2008 is sprake van een gestage daling.

De Amerikaanse uitvoer van mager melkpoeder nam in de eerste 3 maanden van dit jaar af met 52 procent. De VS lijkt hiermee hun dominante positie op deze markt te zijn verloren aan Nieuw-Zeeland en Australië. De EU-export van mager melkpoeder nam met 2 procent af. De daling bleef beperkt doordat de Nederlandse uitvoer meer dan verdubbelde.

Op de wereldmarkt staan de prijzen nog steeds onder druk. Interventie heeft vanaf maart gezorgd voor een bodem in de Europese prijsvorming. Sindsdien is er sprake van stabilisatie van de EU-prijzen. Het wereldhandelsvolume van boter en boterolie bleef in de eerste drie maanden van dit jaar bijna gelijk. Het volume bedroeg ruim 171.000 ton. De VS exporteerde ruim driekwart minder dan in 2008. De EU-export daalde per saldo met 3 procent. Nederland liet een sterke groei zien met 51 procent.

De handel in niet mager melkpoeder lijkt het minst last te hebben van de economische crisis. De wereldhandel in dit product nam in de eerste drie maanden met 4 procent toe tot 409.000 ton. De export vanuit de EU steeg met 18 procent. Grootste toename werd gerealiseerd door Nederland (+21 procent) en België (+37 procent).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  In Amerika worden veel melkkoeien geslacht,daardoor hebben ze ook minder export van zuivel

 • no-profile-image

  Boesje

  Voor de in juni geleverde melk ontvang ik 18.5 ct bij DOC met 4.00 vet en 3.35 eiwit. Niet alleen Amerika is dan volgens mij de verliezer. Help!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat is er dan te winnen op de wereldmarkt??? Alleen in 2007 was het interessant, maar ik kan geen ander jaar noemen. Bleef de EU er maar vanaf, die Amerikanen zijn zo gek nog niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.