Home

Achtergrond

Akkoord tweede verzamelslag blijft nog uit

De veehandel en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben nog geen akkoord over de tweede verzamelslag voor slachtvee.

Wel zijn er signalen dat dit niet lang meer gaat duren. Andries Kingma, vice-voorzitter van de veehandelsbond NBHV, is teleurgesteld. "Het zit vast op technische gronden", vertelt hij. Zijn optimisme is intussen een stuk minder. Zijn verwachting was dat er eind vorige week al tot een akkoord gekomen kon worden.

Volgens de VWA was de NBHV iets te voorbarig toen eind juni werd gemeld dat er bijna een akkoord was. "We misten toen nog een aantal gegevens voor de heraanvraag", legt een woordvoerder van de VWA uit. "Maar inmiddels hebben we alles binnen." Momenteel worden de gemaakte aanpassingen inhoudelijk beoordeeld.

Daarbij moeten volgens de VWA nog een aantal aanpassingen worden gedaan vanwege de zogeheten kwaliteitsnorm ISO 9001.
Door te voldoen aan een kwaliteitssysteem zou er voortaan ook een tweede verzamelslag plaats mogen vinden van slachtrunderen en nuchtere kalveren jonger dan twaalf weken, naast de tweede verzamelslag voor slachtschapen die al bestond.

Tot 1 juli 2009 konden slachtschapen al terecht op een tweede verzamelplaats maar ook die mogelijkheid is nu tot goedkeuring van het kwaliteitsplan van de veehandel door de VWA opgeschort. "We zien nu al een effect op de prijsvorming", vertelt Kingma. "Het is niet voor niets dat de schapenmarkt die op zaterdag in Leeuwarden plaatsvindt tijdelijk niet wordt gehouden." De prijzen van slachtvee zullen volgens Kingma verder dalen als er niet snel een oplossing komt.

Volgens de woordvoerder van de VWA is de organisatie volop bezig om de aanvraag af te handelen. Hoelang het exact gaat duren is niet bekend. "Het duurt nog wel even, maar het zullen geen weken meer zijn", aldus de woordvoerder van de VWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.