Home

Achtergrond

Akkoord over herstructurering kassen Nieuwkoop

De gemeenteraad van Nieuwkoop heeft gisterenavond ingestemd met de structuurvisie Nieuwkoop en de wijziging van het bestemmingsplan voor glasgebied Noordse Buurt.

Daarmee start het traject waarbij de gemeente in totaal 740 hectare glas wil concentreren in twee nieuw aan te wijzen gebieden aan de noordkant van de gemeente.

Volgens wethouder Nico Jonker is van de 740 hectare glas in de gemeente circa 300 hectare effectief glas, terwijl het overige glasareaal alleen een bestemming glas heeft. De nieuwe gebieden zullen op termijn mogelijk 325 hectare modern en duurzaam glas bevatten, zegt de wethouder economische zaken en ruimtelijke ordening van de gemeente.

De circa 80 hectare glas in de Noordse buurt moeten wijken voor natuurontwikkeling. "Het ligt in de ecologische hoofdstructuur en trekt een zwaar beslag op de waterkwaliteit van de Nieuwkoopse plassen."

Saneringsregeling

De gemeente wil verder de sanering van het gebied bij de Langerakse plassen bespoedigen door dit gebied voor te dragen voor de nieuwe saneringsregeling van minister Cramer van Vrom. "Samen met de Noordse buurt kunnen we zo in twee grote stappen naar de aanpak van 200 hectare om vervolgens 100 hectare nieuw te maken."

De gemeente wil nu de plannen verder uitwerken om met de telers in het gebied de onderhandeling te starten over verplaatsing of uitkoop. De telers kunnen daarbij rekenen op een reconstructievergoeding of inkomensschade bij het stoppen van het bedrijf. "Dat zijn regelingen waarbij we kijken naar het inkomen van de laatste jaren."

Door de economische teruggang is Jonker voorzichtig over de verwachte snelheid van de reconstructie. De regeling wordt grotendeels gefinancierd uit de verkoop van nieuw te bouwen woningen. "Huizen worden nu moeilijk verkocht. We kunnen al wel met de telers praten die het langst op slot staan."

Of registreer je om te kunnen reageren.