Home

Achtergrond 328 x bekeken 5 reacties

Agrobiodiversiteit sleutel tot minder gif

Agrobiodiversiteit is een sleutel tot minder gif, betoogt Marietta Harjono. Gentech helpt de landbouw van de regen in de drup.

Het gebrek aan weerbaarheid van landbouwgewassen tegen ziekten wordt te lijf gegaan met bestrijdingsmiddelen en kunstmest in hoge doseringen. Als we werk maken van duurzame ontwikkeling in de landbouw, worden gewassen onafhankelijk van die chemische stoffen. Slimme veredeling focust zich niet allen op productieverhoging, maar ook op sterkere planten. Agrobiodiversiteit is een sleutel tot minder gif. Dit is goed voor de boer, de natuur en onze gezondheid.

De banaan is een klassiek voorbeeld van waar het mis gaat. Wereldwijd lijdt de bananenteelt onder de schimmelziekte black sigatoka. Dit is niet vreemd, want vrijwel alle teelt is afhankelijk van een en dezelfde banaan. Wageningen wil deze ene banaan via gentech resistenter maken tegen deze schimmel. Maar het is veel effectiever om de agrobiodiversiteit te vergroten: geen eenheidsbanaan maar een variatie aan soorten.

Greenpeace vindt dat we niet blind moeten vertrouwen op de zogenaamd ‘snelle’ oplossingen van gentech, aan de man gebracht als hét antwoord op klimaatverandering en honger. Maar de fundamentele problemen in de landbouw, zoals een tekort aan natuurlijke weerbaarheid en een te beperkte genetische basis voor de toekomst, vragen om veel structurelere oplossingen. Zo kunnen biologische methoden op veel grotere schaal ingezet worden. Het bevorderen van agrobiodiversiteit en van gezonde bodems is essentieel om het landbouwsysteem wereldwijd aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Met het ruwe knip- en plakwerk van genetische manipulatie is het lastig om bijvoorbeeld de droogteresistentie in te bouwen. Daarentegen levert slimme klassieke veredeling wel degelijk iets op: droogteresistente soja, schimmelresistente tarwe en rijst die dagen onder water overleeft. Kennis over erfelijkheid wordt slim ingezet, zónder het risicovol sleutelen met genen. Want we weten domweg niet genoeg om alle risico’s voor mens en milieu uit te sluiten.

Gentech helpt met zijn herbicidenresistente en Bt-gewassen de landbouw van de regen in de drup. Greenpeace wil daarom dat er meer wordt geïnvesteerd in klassieke veredeling. We mogen trots zijn op onze gentechvrije boeren, hun akkers verdienen bescherming.

Marietta Harjono is specialist ­gentech en duurzame landbouw bij Greenpeace

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nn

  Gelukkig er zijn nog mensen met gezond verstand. Meer verschillende rassen en gewassen is voor de duurzaamheid van groot belang. Nu de invulling nog.

 • no-profile-image

  Onderneem-STER

  @ Landbouwer:
  We ZIJN helaas al heel erg afhankelijk van deze grote multinationals als bijv. Monsanto.

 • no-profile-image

  Delfin

  Ja zeker, ik denk dat agriobiodiversiteit ook heel belangrijk is. Maarja, we leven in een snelle wereld. Als boer heb je daar weinig vat op. De maatschappij kan gentech verbieden (wat op zich mooi is), maar als dat leidt tot concurrentievervalsing en zijn de de boeren de dupe (dat is toch al vaak het geval). Dat kunnen we als Nederland niet veroorloven, als we onze welvaart tenminste willen behouden. Het zou goed zijn dat dergelijke initiatieven wereldwijd opgepakt worden.

 • no-profile-image

  landbouwer

  Zou best kunnen dat ze gelijk heeft, met die gen tech gewassen worden we heel erg afhankelijk van de grote multinationals bij de aanschaf van zaaizaad en onkruid en ziekte bestrijdings middelen

 • no-profile-image

  Han

  Ik zou nog een stap verder willen gaan en naast diversiteit ook nog een duidelijke bouwplan verruiming willen invoeren. Voor mij is de specialisatie van rond 1950 mede oorzaak van een groot deel van de bodem gebonden ziektes en plagen. Ik zie het gemengde bedrijf als een van de beste vormen van grondgebruik. Moeten we het grasland in de rotatie betrekken.
  Laten we ons sterk maken voor een gentech vrije productie zolang we niet weten wat de exacte gevolgen voor mens, dier en plant zijn. Laat de bedenkers van de gentech gewassen eerst maar ens over de brug komen met gedegen onderzoek naar de gevolgen en niet alleen dat publiceren wat hen goed uitkomt en verder uitgaan van positive aannames, om de politiek te overtuigen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.