Home

Achtergrond

Agrico betaalt € 30,17 voor pootgoed

Coöperatie Agrico betaalt gemiddeld € 30,17 per 100 kilo pootaardappelen voor de oogst van vorig jaar.

Dat is bijna 5 euro lager dan de recordprijs voor oogst 2007. Het is het derde opeenvolgende jaar dat de poolprijs voor pootaardappelen van Agrico boven de 30 euro uitkomt.

Agrico stelde in april de prognoseprijs op € 28,50. De uiteindelijke poolprijs valt mee, zegt commercieel directeur Jan van Hoogen. "In maart is nog veel pootgoed verkocht. Dat zie je terug in de groei van het areaal fritesaardappelen in Europa. Bovendien hebben we in het voorjaar meer pootaardappelen verkocht aan Rusland en Oezbekistan dan we eerder hadden verwacht."

Het pootgoedseizoen zag er eind vorig jaar niet rooskleurig uit. Van Hoogen: "De economische crisis remde de export. Bovendien waren de prijzen van consumptieaardappelen laag. Daardoor waren we voorzichtig met het vaststellen van de prognoseprijs."

De poolprijs van € 30,17 geldt voor alle rassen in de klassen S tot en met A, maat 28/55 bij herfstlevering. Daarnaast betaalt Agrico gemiddeld € 2,65 per 100 kilo als vergoeding voor opzakken en bewaring. De gemiddelde financiële opbrengst komt voor de teler op 10.535 euro per hectare, exclusief het bovenmaatse pootgoed.

Van Hoogen constateert veel verschil in prijzen per ras. "Agrico hanteert een beperkt egalisatiesysteem. De hoge prijs van het vrije ras Spunta heeft de lage prijs bij Désirée wat verhoogd. En onze hoge Agata pootgoedprijs heeft andere rassen wat omhoog getrokken. Van oogst 2008 is vier keer meer pootgoed geëgaliseerd dan in andere jaren."

Agrico heeft dit seizoen 700.000 ton aardappelen verhandeld. De helft is pootaardappelen en de rest industrie- en tafelaardappelen. Voor dit jaar zijn de verwachtingen minder goed, zegt Van Hoogen. "De economische malaise drukt nog steeds op de markt. Bovendien is het Europese areaal pootgoed voor het eerst in vier jaar gegroeid. En de afnemers van Nederlands pootgoed rond de Middellandse Zee hebben tot dusverre geen hoge financiële opbrengst gehaald."

Of registreer je om te kunnen reageren.