Home

Achtergrond 233 x bekeken 1 reactie

Aardbeienexport later op gang dan voorgaande jaren

De export van Nederlandse aardbeien komt dit jaar later op gang, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).

In de afgelopen twee jaar lag de piekuitvoer in week 18. Dit jaar is er tot en met week 21 geen sprake van een verhoogde aanvoer.

Werd in week 18 van 2008 nog circa 1,9 miljoen kilo uitgevoerd, dit jaar blijft de aanvoer steken op ruim 500.000 kilo. Het PT verklaart het verschil door de relatief late oogst dit jaar. Bovendien is de vraag in sommige exportmarkten, zoals het Verenigd Koninkrijk kleiner dan voorgaande jaren.

De belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Ierland. De uitvoer naar België is vooral voor re-export bedoeld. Een deel van het volume is afkomstig van de Nederlandse coöperatie CLTV Zundert dat via de Vlaams-Nederlandse coöperatie In-Co product in België afzet. Nederland importeert vooral aardbeien uit Spanje, België en Polen. Product uit Polen is voor een deel bestemd voor de industriële verwerking.

Uit de cijfers van PT blijkt verder dat vooral welgestelde pensionado’s en gezinnen relatief veel geld aan aardbeien besteden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Adry Suurmond

    Nederlands fruit is het lekkerste dat er tekoop is, waar je ook komt. Waarom exporteren wij onze superaardbeien om daarna buitenl. troep te importeren? Ik lust die spaanse enz. aardbeien niet. Ik b etaal liever iets meer voor nederlandse.

Of registreer je om te kunnen reageren.