Home

Achtergrond 203 x bekeken

'Aantal teruggehaalde producten verdubbeld'

Het aantal acties waarbij fabrikanten producten terughalen bij winkeliers en kopers is in 2008 verdubbeld.

In 2007 gebeurde het acht keer, in 2008 zestien maal. Dat blijkt uit het rapport van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dat donderdag is gepresenteerd.

De VWA wijt de verdubbeling aan scherpere controles op de veiligheid van producten. Ook speelt volgens een woordvoerder mee dat fabrikanten vrezen voor reputatieschade. "Vroeger waren ze juist terughoudender om spullen terug te halen uit angst een slechte naam te krijgen. Nu zien ze in dat hun reputatie er juist mee gediend is om snel en adequaat te handelen.''

Volgens de VWA gaat er vaak wat mis met spullen die in China zijn gemaakt. Dat terwijl het gros (60 tot 80 procent) van de geïmporteerde consumentenproducten daar vandaan komt. Het is ondoenlijk om al die artikelen goed te controeleren, stelt de VWA. Daarom wil de instelling samen met het Ministerie van Volksgezondheid een beter controlesysteem in de Chinese fabrieken zelf.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.