Home

Achtergrond 240 x bekeken

18,1 procent pootgoed in klasse verlaagd

De keuringsdienst NAK heeft tot en met vorige week 18,1 procent van het pootgoedareaal in klasse verlaagd en 2,9 procent afgekeurd.

Dat is meer dan vorig jaar op dit tijdstip, maar minder dan in 2007 toen rond deze tijd 21,1 procent in klasse was verlaagd en 5,3 procent was afgekeurd.

In 66 procent van de afkeuringen en klasseverlagingen is dit jaar bacterieziek (erwinia) de oorzaak. Vorig jaar was dat 51 procent en in 2007 was bacterieziek in 80 procent de oorzaak van afkeuringen of verlagingen. De NAK geeft in 18 procent van de afkeuringen en verlagingen mozaïekvirus op als reden. In 10 procent is het een combinatie in één perceel van mozaïekvirus en bacterieziek.

De vondst van meer bacterieziek is een verrassing voor de sector omdat de teelt in het buitenland van aardappelen uit Nederlands pootgoed weinig klachten over bacterieziek opleverde. De sector voert de komende jaren het Deltaplan Erwinia uit om meer grip te krijgen op bacterieziek.

Of registreer je om te kunnen reageren.