Home

Achtergrond 272 x bekeken 11 reacties

'100 miljoen euro nodig voor glasgroentesector'

Vruchtgroentetelers hebben rond de 100 miljoen euro aan overbruggingskrediet nodig om de teeltfinanciering rond te krijgen. Dat schat Koert van der Bij, directeur van Alfa Accountants in Naaldwijk.

Dertig tot veertig procent van de glasgroentebedrijven dreigt volgens Van der Bij dit najaar in liquiditeitsproblemen te raken.
"Vruchtgroentebedrijven hebben dit jaar nauwelijks iets verdiend. Op dit moment is de cashflow nog redelijk omdat telers relatief weinig kosten maken. Toch zullen ze in december nieuw plantmateriaal moeten kopen. Bij veel bedrijven is dat geld er niet, want ze hebben dit voorjaar en zomer geen buffer op kunnen bouwen," analyseert Van der Bij.

Daarom is voor die teler een oogstkrediet nodig denkt hij. Het kabinet heeft een dergelijk overbruggingskrediet in het vooruitzicht gesteld, maar het is (nog) niet bekend met hoeveel euro landbouwminister Gerda Verburg over de brug komt. Van der Bij schat dat de noodlijdende telers al gauw zo’n 100 miljoen euro nodig hebben om aankopen te doen voor het nieuwe teeltseizoen. Volgens LTO Glaskracht is er in de tuinbouwsector een tekort van 700 miljoen euro.

Bij vruchtgroentetelers hopen de kosten zich in december en januari op. Voor hen is het zaak dat het geld er zo snel mogelijk komt. "Ik zie voor het najaar ook geen tekenen dat het beter zal gaan." Toch is een sanering onvermijdelijk, vindt Van der Bij. "Kleine bedrijven met weinig banklasten zullen de crisis wel overleven maar op termijn hebben ze geen perspectief. Ik hoop wel dat die sanering met een zachte landing gaat en een goede tijdsplanning. Veel bedrijven weg in korte tijd is kapitaalsvernietiging."

De crisis heeft Alfa Accountants ertoe aangezet het kantoor in Naaldwijk te benoemen tot Adviescentrum Bedrijfskunde Tuinbouw. Daarmee wil het bedrijf de branchespecifieke kennis in het hele land inzetten om tuinders bij te staan. "Bijvoorbeeld door ze te adviseren over de bedrijfsvoering in deze moeilijke tijden en te ondersteunen bij het verzorgen van juiste en tijdige informatie."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boon

  1 - 0 Chrisje.
  Moeten wij gewone telers de dupe worden van de grote telers, die alleen maar groter en groter moesten, en nu de markt overbeladen, zodat nu alles niets meer opbrengt. Dus laten ze daar maar beginnen.
  En verder zoals de andere reacties, meneer van de Bij, als u kan rekenen is ver veel en veel en veel meer geld nodig dan 100 miljoen, en praten we over 75 % van de glastuinbouw die nu al in grote problemen zitten, dus beter uw huiswerk doen. Maar goed dat de Tweede kamer vorige week de motie over het BF heeft aangenomen

 • no-profile-image

  Chrisje

  Nou beste twan dat is nogal wiedes. Een glastuinbouwbedrijf van enige omvang vertegenwoordigd miljoenen euri......toch lastig als een bank die moet afboeken...

 • no-profile-image

  pieter wijnen

  Wat mij stoort, de term :"kleine" .
  Ga er nou eens van uit dat die normaal zijn als gezinsbedrijf met een gezonde ev/vv verhouding. En als er dan toch te veel zijn, laat dan een paar van die grote mega's ploffen, of maak er een overdekte camping van met zwemparadijs

 • no-profile-image

  Chrisje

  Zo dat is mooi dan.De grote telers hebben geen geld dus de kleinere telers moeten maar opdonderen want die hebben toch geen perspectief.Nou sorry maar met de meeste grote telers heb ik weinig medelijden.Zij zijn toch zo voor het kapitalistische systeem ...?? Groter groter grootst...De kleintjes er uit drukken. Nou laat nu de "markt" ook maar zijn werk doen en laat de banken nu ook maar hun verlies nemen. Grote telers die na een half jaar al door hun reserves heen zijn hebben blijkbaar in het verleden geen buffer opgebouwd en volgens mij behoort dat toch echt tot goed ondernemerschap meneer de accountant.

 • no-profile-image

  WITLOFTELER

  Ja ,en wij als witloftelers kunnen ook geen buffer opbouwen,dus Gerda denk ook even aan ons 3000 ha voor 6000 per ha =18 miljoen EURO dan kunnen wij ons plantmateriaal voor volgend jaar ook weer betalen. En dan hebben we volgend jaar weer een slechte prijs voor ons product want de sanering doet niet zijn werk. Nee de banken moeten in deze hun verantwoording nemen.Geen subsidies voor zwakke bedrijven,dan voor iedereen.

 • no-profile-image

  Leen

  Help de kleine tuinder welke anders het onderspit moeten delven voor die "mega glastuinders"die er zelf voor hebben gezorgd dat er overproductie is ontstaan wat glasgroente beftreft. Uiteindelijk is dat toch allemaal een wasse neus want ze waren alleen maar uit op energieterugleveren aan de maatschappijen en nu dit ook niet meer voldoende oplevert moeten ze weergeholpen worden?? Kom nou , eigen broek ophouden net als alle anderen.

 • no-profile-image

  Leen

  ik denk dat kleine bedrijven juist wel de toekomst zijn.Aangezien er steeds meer lokaal geproduceert gaat worden .tweede punt kleine tuinders voelen zich niet te goed voor samenwerken.derde punt kleine tuinders kunnen crisissen overleven zoals in het stukkie staat.vierde punt grote tuinders leveren slechtere kwaliteit en als er dan iemand er wat van durft te zeggen wordt er gedreigd met weglopen.vijfde punt de milieucijfers van kleinere bedrijven zijn ook beter

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  Is die 100 miljoen niet gewoon nog een steuntje in de rug voor de banken? Normaliter wordt oogstkrediet door de bank verstrekt, die zal zodra deze regeling er is dit onmiddelijk staken. Oogstkrediet door derden zal een achtergestelde lening zijn, waardoor de teler weer zijn planten krijgt en door kan gaan met het betalen van rente en aflossing. Dit lijkt m.i. verdacht veel op het opkopen van slechte leningen van banken.

 • no-profile-image

  theo

  kunnen die tuinders dan niet beter gewoon naar de bank gaan voor geld om nog een paar hectaren uit te breiden? Zo verlaag je toch de kostprijs??


  Dat is waar het fout ging....maar we hebben het nog steeds niet door hè?

 • no-profile-image

  teler

  Heer van der Bij,

  Uitgaande van een gemiddeld verlies van € 10,- de m2 in een glasgroentebedrijf praten we al gauw over 400 miljoen harde euries. Dan heb ik het alleen over de bulkproducten. Nu praten we alleen pas over de groenteteelt, volgens mij gaat het in de bloemen/sierteelt sector zeker niet beter. Dan praten we al gauw over een slordige 800 tot 900 miljoen euro.

 • no-profile-image

  twan schreurs

  Ik vraag me af waarom er alleen maar gepraat word over steun aan de glastuinbouw. In de vollegrondssector is de situatie net zo beroerd.De prijzen voor bijna alle vollegrondsproducten zijn dit seisoen op een historisch dieptepunt, en minstens zo beroerd als in de glastuinbouw. Ook hier zijn er problemen met het verkrijgen van oogstcredieten en treden er steeds meer liquiditeitsproblemen op. Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de glastuinbouw. Als de regering besluit tot steunmaatregelen voor de glastuinbouw zou dit ook moeten gelden voor vollegrondsbedrijven.Het voortbestaan van deze sector is net zo belangrijk voor de nederlandse economie.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.