Home

Achtergrond 1 reactie

Zwijnenpoep levert paddenstoel op

Nederland is een nieuwe paddenstoelensoort rijker. Op de Veluwe is de Psathyrella berolinensis aangetroffen, een mestpaddenstoel die groeit op de poep van wilde zwijnen.

Dat meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoel is gevonden in de buurt van Apeldoorn en in natuurgebied de Posbank bij Rheden. Voor de soort bestaat nog geen Nederlandse naam. Tot nu was nog geen enkele mycoloog in Nederland op de soort gestuit, al vermoeden de paddenstoeldeskundigden wel dat de soort al langer in ons land voorkwam.

Vijf van de zes kenmerkende mestpaddenstoelen in Nederland staan op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Dat komt omdat veel vee tegenwoordig op stal wordt gehouden, stelt de mycologische vereniging. Verder hebben ontwormingsmiddelen en antibiotica in het voer van koeien, schapen en paarden een nadelig effect op mestpaddenstoelen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Dan moeten de oostvaarderplassen vol staan met zeldzame paddestoelen,want daar gebruiken ze geen ontwormingsmiddelen

Of registreer je om te kunnen reageren.