Home

Achtergrond 374 x bekeken 18 reacties

'Zuivel moet aanbod regelen'

Zuivelbedrijven moeten toe naar een systeem waarbij ze jaarlijks slechts zoveel melk accepteren van hun boeren als ze in de markt kunnen afzetten.

Dit zegt Herman Versteijlen, directeur Agrarische Markten bij het directoraat-generaal Agri van de Europese Commissie. Volgens hem is dit een logisch uitvloeisel van de gemaakte keuze voor verdere liberalisering van de Europese zuivelmarkt. In die markt moeten niet alleen boeren zich aanpassen, maar ook de zuivelverwerkers. Deze bedrijven moeten, net als hun collega’s in de Nieuw Zeeland, Australië en de Verenigde Staten af van de huidige onbeperkte melkontvangst. Ze moeten de melkontvangst reguleren en jaarlijkse contracten afsluiten met melkveehouders.

Versteijlen erkent dat zoiets een cultuurschok zal veroorzaken, ook in de coöperatieve Nederlandse zuivel. Hij meent echter dat het een onvermijdelijk uitvloeisel is van de al ingezette veranderingen. De kans op een verlenging of herintroductie van een melkquotering na 2015 acht hij verwaarloosbaar. Dat er op dit moment extra druk komt van een aantal lidstaten om de melkproductie meer in de hand te houden, ziet hij als een momentopname.

Ook de lage melkprijs is volgens de EU-topambtenaar een momentopname. "Er hoeft maar heel weinig in de markt te gebeuren of de prijs trekt weer aan", aldus Versteijlen. Boeren denken volgens hem ten onrechte dat de lage prijs komt door ruimere quota. "De feiten spreken een andere taal."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  er zal bij de boeren toch een denkomslag moeten komen,
  dus niet maar raak produceren en ze zien wel wat ze ermee doen de melkfabrieken, maar produceren naar wat de markt vraagt. maar die kant zullen we toch op moeten, en anders niet zeuren over het melkgeld wat we krijgen

 • no-profile-image

  koeboer

  Alleen wie gaat er bepalen, wie hoeveel mag leveren. De ledenraad van de fabrieken?? Het gevolg is waarschijnlijk dat de grote bedrijven meer mogen leveren, lagere kosten voor de fabriek ivm. ophalen, vriendjespolitiek en veel scheve gezichten tussen boeren onderling. Laat dan gewoon het huidige quotumsysteem bestaan, de verdeling over bedrijven staat vast, de enige discussie kan een verruiming of inkrimping van het quotum zijn!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wij leveren onze melk ook aan een cooperatie, alle leden hebben ingeschreven hoeveel melk ze verwachten te leveren. het bestuur beoordeeld of ze dit af kunnen zetten. daarna krijg je bericht of je de liters mag leveren. lever je dan toch meer dan wat je hebt ingeschreven dan krijg je daar zowieso 10 cent per liter minder voor. en als er helemaal geen markt voor de melk is dan komt het ook niet in de markt. dus gaat je overige melk voor elke prijs weg, wat dat opbrengt dat krijg je. zo krijg je ook niet dat boeren die denken dat ze heel erg veel melk moeten leveren de reguliere melkprijs van andere boeren kapot maken.
  mocht de cooperatie de melk wel goed kunnen verkopen (en de markt kan dat aan) dan krijg je wel de gewone melkprijs. dus ook niet - 10 cent.

 • no-profile-image

  Boer

  Koeboer en Boerenhart,ik ben het helemaal met jullie eens.Quotum kost geld,Maar beter een redelijk inkomen met quotumkosten dan geen inkomen zonder.Ik ben er altijd tegen geweest dat boeren hun machtspositie weggeven.Een vorm van quotering blijft toch altijd bestaan en het is belangrijk dat de boeren de touwtjes daarvan in handen hebben.De hoeveelheid productie moet door de boer gestuurd kunnen worden en niet door de industrie of de retail,want we zijn er inmiddels wel achter hoe dat er uit zal gaan zien.Zorg er voor dat je je macht niet weggeeft aan een aantal gladde jongens en werk daarin samen met de duitsers en Fransen.

 • no-profile-image

  Inkomen daar draait het om

  De boer hangt aan de laatste mem! Dit betekent, wat er overschiet is voor hem!
  Iedereen gaat voor zichzelf, de cooperaties met melk, voer, geld, vlees en ga zo maar door. De boer ook, je bent toch georganiseerd bij die cooperaties! Maar de cooperaties zorgen eerst voor zichzelf. De boer wordt in de steek gelaten. Daarom zijn de vakbonden opgericht, deze doen wat ze kunnen voor samen met de leden. Geleidelijk aan zien velen in dat dit de enigste kans is om te overleven. Het melkquotum moet blijven wel wat aangepast, om de vraag en aanbod in evenwicht te houden, dit voor een redelijke prijs te ontvangen. Langzaam gaat nu het roer om, ook bij LTO.

 • no-profile-image

  gert

  Dus toch een vorm van qoutering

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Is het bij aardappelcontracten anders????
  Natuurlijk gaat het naar een dergelijk systeem. Noem maar eens een sector die ingelimiteerd kan produceren zonder naar de vraagkant te kijken. Volgens mij is er geen een, en de melkveehouders denken dat het wel zo zou werken. Droom maar lekker verder!!!!

 • no-profile-image

  iemand met een warm boerenhart

  Ik ben het eens met de heer koeboer uit groningen; geen regulering via de fabrieken en dus nog meer macht bij de cooperatie is LTO gek geworden; laat er een flexibel quotumsysteem bestaan naar het model NMV en DDB en EMB; het intervieuw met de heer Maat van LTO op de weblog sprak boekdelen en in feite zit dus LTO op dezelfde lijn; quoteren moet blijven bestaan. Laat de overheid dat blijvend doen en dus de EU, zodat de melkveehouders niet van speelbal (wat ze nu al zijn) tot kaatsbal en stuiterbal van hun eigen machtige cooperatie worden, alstublief zeg. Aktie blijven voeren veehouders; kijk naar de Duitsers en vooral de Franse veehouders; de strijdbijl werkt; Frankrijk en zolangzamerhand gaat Duitsland ook draaien werkt al niet meer mee aan het beeindigen van de quotering, aldus de politiek in Parijs.

 • no-profile-image

  freek

  er is niet te veel melk is er echt niemand die dat ziet. de prijzen in de supers is nog steeds op het punt van vorig jaar maar ze betalen niet hetzelfde als vorig jaar deze hoge prijs gekoppelt aan onzekere inkomsten van de consument betekent dat ze niet de hoeveel heden kopen die ze voorheen consumeerde. neem melk 2,5 euro voor 2 liter hier in de super wat de boer 21 cent opbrengt en dan praten we niet eens over de casseiene en room de er niet in zit dus dat zou betekenen dat het pak 2,29 kost. als ik hier een kop koffie aangeboden krijg word er zuinig met de melk gedaan en hetzelfd met kaas waar eerst een mes werd gebruikt om een paar dikke plakke kaas op een boterham te gooien word nu met een kaasschaaf gewerkt. wie o wie is schuldig aan deze lage prijzen.

 • no-profile-image

  groeier

  Hopelijk kunnen we toch op onze Europese regeringsleiders vertrouwen. Liberalisering, einde quotering, afbouw subsidies.
  Even een dipje in de prijs, en dan volle bak melken. Heb niet voor niets ettelijke miljoenen geinvesteerd in schaalvergroting en dito kostprijsverlaging. Die stal zal vol moeten!!!

 • no-profile-image

  DC Melkland

  Is het glas nu half vol of half leeg met de redenatie van deze Ambtenaar ? Zo komen we er niet aan uit met dit verhaal. Er is gewoon te veel melk! De spot markt geeft het weer ,dat er te veel is . Dit is de marktreactie . Niet het verhaal dat er door de quotumuitbreiding toch minder is gemolken in de EU .

 • no-profile-image

  chris

  Ooh goed bedacht ! Ik lever eerst melk aan ene club en de rest aan de handel. Dus dan ook geen Quotum kosten... Kom nauw !! dit zal in de praktijk nooit gaan werken... Een quotering zal je altijd in het collectief moeten regelen. Los van het feit of wij beter of niet beter af zijn een een quotering.

 • no-profile-image

  Boesje

  Vandaag of morgen kraait de ideeënloze LTO precies hetzelfde. De fabrieken moeten zelf gaan reguleren. Let maar op!!

 • no-profile-image

  aldert

  Wie heeft er verstand van boeren?,boeren of ambtenaren ?

 • no-profile-image

  gert

  melk op afroep,zegt de melkfabriek tegen de boer ;ik hoef deze week maar zoveel liter melk

 • no-profile-image

  DC Melkland

  Groeier uit brabant ,die stal van je mag vol met koeien ,realiseer je wel dat het een moeilijk verhaal gaat worden met je plannen.Collega`s zijn er niet blij mee dat je dit gaat doen. Uiteraard met quotum uitbreiding is er geen vuiltje aan de lucht .Financieel wens ik je veel succes.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Waarom klaagt de tussen handel niet zo als de melkveehouder?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als eens nagedacht wat een melkveehouder gaat doen als een fabriek weigert af te nemen? Juist, de melkveehouder gaat op zoek naar een andere fabriek die wel afneemt. Wel tegen een lagere prijs natuurlijk. En deze fabriek concurrereert vervolgens op prijs en heeft afzet en dus melk nodig. Dus verlaging van de prijzen waardoor de coöperatie mee zal moeten. Fabrieken onderling afstemmen? Neelie Kroes is zo ter plekke. Moraal van verhaal; systeem van productie of leveringsbeperking per fabriek is een utopie en gaat gewoon niet werken. Je zou dan aan een A en B systeem kunnen denken. Maar dit is midden jaren '90 al geopperd, maar in het kader van WTO verboden was toen het antwoord. Al met al blijft er weinig over om de prijs in de benen te krijgen. De enige optie is de verkoop zelf ter hand te nemen en investeren in supers. Alleen dan bepaal je zelf de verkoopprijs van je product. Je pakt de marge bij je eigen product of bij de andere producten. Deze concurrentieslag met andere supers winnen de boeren altijd omdat ze met één keer marge genoegen kunnen nemen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.