Home

Achtergrond 2 reacties

Zuid-Afrika gaat blanke boeren geen land afnemen

Zuid-Afrika is niet van plan om blanke boeren land af te nemen om het te herverdelen onder zwarten.

Dat heeft minister Tina Joemat-Pettersson van Landbouw vandaag gezegd op een bijeenkomst van landbouwondernemers.

De bewindsvrouw, lid van de regering van de in mei aangetreden president Jacob Zuma, zei dat onteigeningen slecht zijn voor de stabiliteit op het platteland en dat ze ook slecht zijn voor de economie.

Na het einde van de apartheid in 1994 stelde het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Zuma dat in 2014 30 procent van alle landbouwgrond zou moeten toebehoren aan de meerderheid van zwarten in het land. De staat heeft sindsdien echter slechts 4 procent van de grond van particuliere ondernemers gekocht. Het ontbreekt de Zuid-Afrikaanse overheid aan financiële middelen om op grote schaal grond op te kopen.

Buurland Zimbabwe heeft onder president Robert Mugabe wel op grote schaal blanke boeren onteigend. De landbouw in het land zit in het slop. Al enkele jaren is Zimbabwe niet meer in staat de eigen bevolking te voeden.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Ze zijn er achter gekomen dat dit een heilloze weg is,trouwens er worden nog wel vaak blanke boeren vermoord

  • no-profile-image

    jan

    NL jaagt in tegenstelling tot Z-Afrika wél haar boeren het land uit. Provincie Brabant is hier actief mee bezig voor boeren rondom natuurgebieden. Tja , het moet niet gekker worden

Of registreer je om te kunnen reageren.