Home

Achtergrond

Zoektocht oplossing aardwarmte

LTO Glaskracht, het ministerie van LNV en Productschap Tuinbouw werken aan aanpassing van de garantieregeling voor aardwarmte. De huidige regeling maakt het onaantrekkelijk voor tuinders om te investeren.

Begin deze week vond overleg plaats tussen de ministeries, het Productschap Tuinbouw en LTO Glaskracht. Daar is een aantal oplossingsacties genoemd, laat LTO Glaskracht weten. Een voorstel van Glaskracht werd al afgewezen. Het voorstel besloeg meer armslag voor de verwachte capaciteit van de boorput. Volgens de huidige regeling wordt de capaciteit met 90 procent zekerheid geschat.
Als een bron in de praktijk normaal 150 kubieke meter warm water per uur oplevert, kan dat bij zo’n voorzichtige schatting op 80 kubieke meter liggen. Als de werkelijke capaciteit daar net boven ligt, keert de regeling niet uit.

Dat maakt de regeling risicovol voor telers en banken. Glaskracht stelde voor de zekerheid te verlagen naar 50 procent, zodat telers meer garantie hebben op een uitkering. "Maar bij ons voorstel zou de premie in de regeling voor tuinders stijgen van 7 procent naar 20", zegt de woordvoerder.

Volgens Victor van Heekeren van platform Geothermie zijn de prognoses te strikt en conservatief. Hij wil binnenkort met adviesbureaus om tafel om naast de strikte schatting van 90 procent ook schattingen met een zekerheid van 50 en 70 procent te doen. Zeker de schatting met 70 procent zekerheid past bij de praktijk van ondernemingsplannen, stelt hij.

Onduidelijk is wat de voorgestelde acties zijn van het ministerie. Volgens Van Heekeren is de regeling aanvankelijk bedoeld voor één jaar. Hij noemt het uitbannen van risico’s in de beginfase van de regeling wel logisch om partijen niet af te schrikken.

Of registreer je om te kunnen reageren.