Home

Achtergrond 212 x bekeken

Ziektekiemen eenvoudig terug te dringen

Met betrekkelijk eenvoudige maatregelen op veebedrijven kunnen besmettingen met voor de consument gevaarlijke ziekteverwekkers worden teruggedrongen.

Dat zegt de Utrechtse onderzoeker Joey Ellis-Iversen in een proefschrift, waarop ze op 10 juli promoveert bij de Faculteit Diergeneeskunde. Ellis-Iversen keek naar jongvee in het Verenigd Koninkrijk en zag daar dat de gevaarlijke E.-colibacterie (VTEC O157) en campylobacter minder voorkomen als de dieren droog strooisel en schone drinkbakken hebben, ze niet worden gewisseld met andere fokgroepen en de bedrijfsvoering zo gesloten mogelijk is.

Financieel belang

Door de beide ziekteverwekkers in de houderij de pas af te snijden, zullen ze ook minder kans krijgen om uiteindelijk terecht te komen in het voedsel. Volgens de onderzoeker is het goed mogelijk de bedrijfssystemen in stappen aan te passen, maar een probleem blijft dat de veehouder er eigenlijk geen financieel belang bij heeft. Zijn opbrengst verbetert niet door de aanpassing van het systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.