Home

Achtergrond 449 x bekeken

’Zieke planten zijn meetbaar’

Glastuinbouwers kunnen in de toekomst in hun kassen meten of planten ziek zijn. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit.

Planten geven bij ziekte of bij een plaag alarmstoffen af, die in de lucht van de kas meetbaar zijn. De wetenschappers vonden drie groepen vluchtige alarmstoffen bij een test met tomatenplanten. Twee stoffen komen al vrij bij aanraking of beschadiging van een plant. De derde stof komt alleen vrij bij ’stress’ van een plant als gevolg van een ziekte of insectenplaag. ”Het zijn echte stresshormonen”, stelt hoofdonderzoeker Roel Jansen.

Verder onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een sensor die de stoffen waarneemt en indien nodig alarm slaat. De onderzoekers voorzien veel vraag naar een detectiesysteem. In de steeds groter wordende kassen vormen uitbraak en verspreiding van ziekten een steeds groter risico voor tuinders. Het is voor tuinders onmogelijk alle planten te controleren op ziekten en plagen.

Het onderzoek naar de alarmstoffen in de lucht is inmiddels al vier jaar gaande. Ook Duitse onderzoekers werken er aan mee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.