Home

Achtergrond 213 x bekeken

Worsteling

Net als de PVV heeft de Christenunie lang geworsteld met de plannen voor een verbod op de nertsenhouderij. De PVV heeft zich onlangs achter dit wetsvoorstel van PvdA en SP geschaard met als argument een uit zijn verband gerukt citaat uit het onderzoek van de parlementair advocaat naar compensatiemaatregelen voor gedupeerde nertsenhouders.

De Christenunie wil niet zo ver gaan, maar tovert nu wel een konijn uit de hoge hoed: dierenrechten. Volgens Christenunie-kamerlid Ernst Cramer kan door het afromen van de rechten de sector geleidelijk verdwijnen, zonder dat een financiële vergoeding noodzakelijk is. Op deze hoofdregel creëert hij wel een groot aantal uitzonderingen, waardoor het tempo van de afbouw erg laag komt te liggen. De sector zal daar tevreden mee zijn, maar de voorstanders in de Tweede Kamer van een verbod waarschijnlijk heel wat minder. Cramer heeft bovendien geen idee op welke termijn zijn voorstel tot het einde van nertsenhouderij zal leiden.

Is het dus een slecht plan? Allerminst. De Christenunie maakt de principiële keuze voor een verbod, maar geeft zich tevens rekenschap van de gevolgen hiervan voor ondernemers. Zonder de steun van die partij sneuvelt het PvdA/SP-plan in de Senaat. Als de Tweede Kamerleden echt een einde willen aan de sector, steunen zij Cramers plan.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.