Home

Achtergrond

'Winkelier en consument dupe van protectionisme'

Detailhandel Nederland vreest dat winkeliers en consumenten de dupe zijn van de wereldwijde toename van protectionistische maatregelen tegen de recessie.

Ze krijgen daardoor steeds meer te maken met stijgende importprijzen. Ook de Europese Commissie draagt daaraan bij, aldus de organisatie.

In een rapport wijst het dagelijks bestuur van de EU met een beschuldigende vinger naar het protectionisme van India, China, Indonesië, Rusland en de Verenigde Staten. Maar de Europese Commissie kan volgens Detailhandel Nederland beter de hand in eigen boezem steken.

"Aan de grenzen van de EU zijn de laatste tijd veel handelsbeschermende maatregelen van kracht geworden'', zegt de organisatie. Ze noemt importheffingen op bijvoorbeeld kaarsen en schoenen uit China. De importprijzen van dergelijke artikelen stijgen daardoor vaak met tientallen procenten.

Detailhandel Nederland roept het kabinet op zich binnen de EU hard te maken voor open grenzen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.