Home

Achtergrond

Wijsheid gevraagd

Van de onderhandelaars voor de cao Vlees wordt wijsheid gevraagd.

Bij een lange actieperiode is niemand gebaat. Het maakt de arbeidsverhoudingen in de bedrijven, die soms toch al niet al te best zijn, kapot.

De slachterijen hebben ondanks de vakbondsacties gewoon door kunnen draaien. Werkgeversorganisatie COV concludeert triomfantelijk dat de bal bij de vakbonden ligt. De bonden spreken van succesvolle acties en vinden dat de werkgevers moeten bewegen.

De cao-partners zijn het in wezen over veel dingen al eens. Er liggen afspraken op het gebied van flexwerk en opleidingen, een werkgroep gaat bekijken hoe de cao er in de toekomst uit moet zien. Het loonbod van de COV is nu 1,5 procent. Dat is net zo veel als in de vleeswarensector. Verschil is dat de looptijd van de cao wordt verlengd tot 1 juni volgend jaar, in plaats van 1 april. Dat vinden de bonden onacceptabel. In geen dertig jaar zijn de cao-onderhandelingen in de vleessector uitgedraaid op acties. Dat dat juist nu in crisistijd gebeurt is opmerkelijk.

Beide partijen hebben een achilleshiel. De vakbonden hebben te weinig kracht om de vleessector echt lam te leggen. Bij de werkgevers ligt verdeeldheid op de loer: de kleine bedrijven vinden het wel best dat Vion en VanDrie Group de kastanjes uit het vuur halen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.