Home

Achtergrond 242 x bekeken

Wetenschappers isoleren Q-koortsbacterie

Medewerkers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad zijn erin geslaagd de q-koortsbacterie te isoleren.

Het is de eerste keer sinds het begin van het Nederlandse onderzoek naar de q-koorts dat wetenschappers daarin slaagden. Dat meldde het CVI, onderdeel van de Wageningen Universiteit, vandaag.

De onderzoekers isoleerden de bacterie uit de nageboorte van een geit. De bacterie veroorzaakt de q-koorts bij mensen en dieren. Bij mensen uit de ziekte zich door griepachtige symptomen als heftige hoofdpijn, koorts, braken en diarree en een relatief lage hartslag.
Sommige mensen merken echter helemaal niets van een besmetting.

Vorig jaar raakten in Nederland ongeveer duizend mensen besmet met Q-koorts. Dit jaar zijn tot medio mei 1414 gevallen geteld. De Q-koorts komt over de hele wereld voor. De vondst maakt het mogelijk de eigenschappen van de bacterie beter te bestuderen. De onderzoekers willen onder meer weten hoe lang de bacterie in een bepaalde omgeving overleeft.

Het CVI werkt in het onderzoek samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid financieren het onderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.