Home

Achtergrond 197 x bekeken

Werkgroepen moeten Franse boeren temmen

De Franse minister van landbouw Michel Barnier en staatssecretaris Luc Chatel van consumentenzaken proberen de opstandige boeren met werkgroepen te temmen.

Een van die groepen gaat de transparantie in de prijzen in kaart brengen. Andere kijken naar mogelijke steun voor de agrarische sectoren die de meeste moeilijkheden ondervinden. Dat zijn melk, varkens en groente en fruit.

De bewindslieden deden die toezeggingen na een breed overleg met de boerenorganisaties, vertegenwoordigers van de coöperaties en van de supermarkten en de voorzitters van de beide Kamercommissies voor economische zaken. "Alle partijen wensen te komen tot een helderheid in de verhoudingen tussen de boeren, de verwerkers en de distributie", aldus een verklaring na het overleg op het ministerie van economische zaken in Parijs.

Afgesproken is onder meer om de instelling van een 'observatorium voor de prijzen en de marges' te versnellen, een gids met 'good practices' van contracten tussen producenten en winkelbedrijven op te stellen en harder te werken aan een wet voor de modernisering van de landbouw en de agro-industrie.

Verder moet de overheid de Franse positie rond de Europese etikettering van levensmiddelen beter in beeld brengen. "De bewindslieden appeleren aan alle spelers om nu verantwoordelijkheid te tonen en tot een dialoog te komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.