Home

Achtergrond 241 x bekeken 1 reactie

'Wereldwijde markt biobrandstoffen groeit naar 178 miljard'

Ondanks de economische crisis en toenemende scepsis verdrievoudigt de markt voor biobrandstoffen de komende tien jaar tot een totale omzet van 247 miljard dollar (178 miljard euro).

Dat meldt het toonaangevende Pike Research in het rapport 'Biofuels Markets & Technologies'.

Op dit moment is de sector goed voor een omzet van 55 miljard euro. De wereldwijde marktleider op het gebied van bio-energie, VeraSun, ging onlangs failliet. De Europese marktleider, het Spaanse Abengoa, stelde meermalen investeringen in nieuwe raffinaderijen uit.

"Op dit moment lijkt de sector nog het meest op een treinwrak", aldus Pike manager Clint Wheelock. Het productieproces is niet competitief in vergelijk met aardolie, terwijl kredieten moeizaam worden vergeven en overheden openlijk twijfelen aan ondersteuning.

Duurzaamheidsaspecten

De Amerikaanse regeringen heeft verklaard dat de duurzaamheidsaspecten van met name bio-ethanol op basis van maïs onduidelijk is. Ook in Nederland ageren non-gouvernementele organisaties tegen de productie van biobrandstoffen, vooral wanneer dit plaatsvindt in landen met een voedseltekort.

Toch is het in schone energie gespecialiseerde Pike Research erg positief over het toekomstperspectief van de sector. De olieprijs gaat onherroepelijk stijgen richting en boven de 100 dollar per vat (momenteel 71 dollar), wat alternatieven voordeliger maakt.

Vanaf 2010 zal biobrandstof op basis van vetten volgens Pike snel aan populariteit winnen. Het oliehoudende gewas Jatropha krijgt neemt als ingrediënt voor brandstof volgens Pike een vlucht vanaf 2014. De derde golf is algen, die commercieel aantrekkelijk zijn vanaf 2012 en vanaf 2016 grote impact hebben.

Eén reactie

 • no-profile-image

  hubert rademaker

  Er is in veel landen voldoende bioprodukt uit afval om bio ethanol te maken.
  Daarbij kan bijkomend een gedeelte niet regenwoud onder stricte omstandigheden gebruikt worden voor energetische gewassen.
  Wij zijn momenteel bezig aan een studie om 50.000 m3 ethanol te maken en zoeken daarvoor een afnemer die bereid is de producenten sociaal te vergoeden.

  www.corintec.info

Of registreer je om te kunnen reageren.