Home

Achtergrond

Wereldprimeur energiezuinige stadsbus Rotterdam

De schoonste bussen van Nederland rijden vanaf 2010 in Rotterdam, zo stelt de gemeente donderdag.

In de Maasstad start dan een proef van twee jaar met twee elektrische bussen, die tot 50 procent minder CO2 uitstoten dan de conventionele dieselbussen die momenteel in Rotterdam rijden. Op bepaalde trajecten kunnen de bussen zelfs geheel emissieloos rijden. De proef sluit naadloos aan op de ambitie van de stadsregio Rotterdam om de uitstoot van CO2 in 2025 minimaal met 40 procent te hebben teruggebracht.

De zogeheten Nieuwe Energiezuinige en Milieuvriendelijke Stadsbussen (NEMS) is de eerste volledig elektrisch aangedreven bus ter wereld. Anders dan de gangbare hybride bussen kan de NEMS aanzienlijke afstanden 100 procent elektrisch en zonder CO2-uitstoot afleggen. Het opladen van de accu's is grotendeels in handen van de chauffeur die zelf kan bepalen wanneer hij de kleine dieselgenerator bijschakelt om voldoende capaciteit te houden.

Daarnaast slaat de NEMS de energie die verloren gaat bij het remmen, op in de accu's om die bij het optrekken te hergebruiken. De bus is een initiatief van het Rotterdam Climate Initiative, het klimaatprogramma van de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam N.V., Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.