Home

Achtergrond 209 x bekeken

Welstand buiten spel

Het wordt veel eenvoudiger om op het erf bij- en aan te bouwen.

Het kabinet wil de verplichte vergunning voor gebouwen tot 100 vierkante meter en 4,50 meter hoogte schrappen. Een andere voorwaarde is dat de functie van het (bij)gebouw niet verandert en er dus geen woningen achter de boerderij verrijzen.

Dit staaltje van voor Nederland ongekende lastenverlichting is niets minder dan een revolutie in bouwland. De schatting is dat door dit voorstel van minister Jacqueline Cramer van Vrom voor meer dan de helft van verbouwingen en bouwwerkzaamheden geen vergunning meer nodig is. Dat betreft jaarlijks 64.000 vergunningen, de administratieve lastenvermindering voor bedrijven en burgers vertegenwoordigt een waarde van 130 miljoen euro.

Dit is toe te juichen, maar de Federatie Welstand maakt bezwaar. De welstandcommissies zien allerlei lelijke bouwsels ontstaan, dichtgeplamuurde erven en een verrommeld platteland. Die sterk defensieve reactie zegt meer over de federatie dan over de werkelijkheid. Ongetwijfeld zal – net als nu – soms ruzie ontstaan over een bouwwerk, maar het gros zal onderling goed geregeld worden. De federatie kan ook niet duidelijk maken waarom met name het platteland zou verrommelen en geeft zichzelf al met al een brevet van onvermogen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.