Home

Achtergrond 6 reacties

Welstand bezorgd over vergunningvrij bouwen

Het kabinetsvoorstel om vergunningsvrij bouwen drastisch uit te breiden is desastreus voor de kwaliteit van de leefomgeving. Dat stelt de Federatie Welstand, de landelijke vereniging van onafhankelijke welstandscommissies.

Door het kabinetsvoorstel neemt het aantal bouwvergunningen met 57 procent af, stelt de Federatie Welstand. “Zelfs waar het bestemmingsplan het bouwen verbiedt,
mogen bedrijven en burgers op het achtererf straffeloos op eigen houtje bijgebouwen oprichten van maximaal 100 vierkante meter groot met een nok van maximaal 4,5 meter hoog. Geen gemeente die daar nog een stokje voor kan steken. Zulke gebouwen worden niet meer getoetst aan het bestemmingsplan, het Bouwbesluit of de welstandsnota en evenmin aan milieuzonering: bouwen binnen stank- of geluids- of fijnstofcontouren is nu toegestaan.”

Het voorstel heeft volgens de federatie niet alleen effect op de kwaliteit. “Het zal ook leiden tot burenruzies en tot diverse milieuproblemen. Op veel plaatsen gaat het verbod op zorgvuldigheid nog verder. Indien het bestemmingsplan het toelaat – en in veel agrarische gebieden laat het bestemmingsplan erg veel toe – dan mag een eigenaar in principe ongelimiteerd op zijn achtererf door blijven bouwen, zonder dat hij er vergunning voor hoeft aan te vragen. De enige eis is dat het gebouw niet hoger wordt dan 5 meter en dat de functie van het gebouw niet verandert: dus geen woningen achter een boerderij of op een bedrijventerrein. Het zijn juist deze gebieden die burgers het gevoel geven dat Nederland aan het ‘verrommelen’ is.”

Het kabinetsvoorstel over vergunningvrij bouwen wordt komende week aan de Tweede Kamer voorgelegd. Het is de bedoeling dat het op 1 januari aanstaande van kracht wordt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nietstand

  in die welstandscommissie zitten allemaal werkeloze, afgekeurde en ongeschikte architecten, opdoeken die overbodige betutteling!!! die gasten zitten dagelijks hun zakken te vullen ten koste van de gemeenschap

 • no-profile-image

  landbouwer

  Walgelijke organisatie die welstand, dit zijn instituten die verantwoordelijk zijn voor de opkomst van Wilders en consorten, goeie zaak dat de overheid deze betuttel politie opdoekt

 • no-profile-image

  gert

  zo krijg je nog meer werkloze bouwvakkers en gaat de economie nog verder achteruit,zo houden deze commissies zichzelf in stand

 • no-profile-image

  garriet

  Is het niet zo dat ze welstand bij de provincie weg willen halen en de verantwoordelijkheid bij de gemeente willen laten??? ( zo krijgt iedere gemeente zijn eigen welstand )

 • no-profile-image

  a.l

  en ze houden zichzelf aan het werk, als de stapel te klein wordt keuren ze alles weer af en als de stapel te groot wordt worden er weer een paar goedgekeurd.

 • no-profile-image

  dirk

  Eindelijk!Het gedrocht welstand wordt zijn tanden afgenomen!Bemoeienis tot en met ,is wat ze willen.Ik wil een plat dak,hun willen een schuin dak.Ik wil een schuin dak,hun willen een plat dak.Van zulke instanties moet nederland zo snel mogelijk verlost worden,dat is een reden waarom steeds meer mensen een hekel aan ons eigen landje hebben.Of we het zelf niet kunnen regelen!Vlug nog veel meer van deze instanties laten verdwijnen in deze kabinetsperiode of anders stemt volgende keer meer als 50 procent op de pvv!Advies aan de regering is:HEB EENS EEN KEER VERTROUWEN IN DE BURGER EN BEN EENS NIET ZO WANTROUWIG!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.