Home

Achtergrond 161 x bekeken

Wel en niet buitenlanders bij aspergestekerij

De vorige maand in opspraak geraakte aspergekweekster in het Noord-Brabantse Someren krijgt met wisselend succes nieuwe werkvergunningen voor buitenlands personeel.

Uitkeringsinstituut UWV heeft deze week dertien vergunningen geweigerd. Maar 35 stuks die de werkgeefster al had aangevraagd voor een inval van inspectiediensten zijn eind mei wel toegekend. De inval was op 15 mei wegens onveilige huisvesting en verdenking van uitbuiting van vooral Roemenen.

Dat blijkt uit antwoorden van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) aan Tweede Kamerleden van de SP en PvdA. Een woordvoerster van Donner zei vandaag dat deze week dertien aanvragen voor vergunningen zijn geweigerd, omdat hierbij de huisvesting niet op orde was en er onduidelijkheden waren met de betaling. Bij de eind mei toegekende aanvragen voldeed de werkgeefster wel aan alle eisen om met buitenlanders de oogst van het land te halen.

Volgens de minister is sinds de inval op 15 mei voorlopig alleen vastgesteld dat de toen aanwezige werknemers niet goed waren gehuisvest. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar uitbuiting en het overtreden van de Wet minimumloon.

Verder heeft de Arbeidsinspectie sinds 2005 vijf boetes opgelegd aan de aspergesteekster van in totaal 566.000 euro wegens illegale arbeid en uitbuiting. Daartegen is de werkgeefster in bezwaar en beroep gegaan, waardoor de rechter zich nog over de zaken moet uitspreken. Zolang kan het UWV volgens de huidige wetgeving geen nieuwe werkvergunningen weigeren wegens eerder geconstateerde illegale tewerkstelling.

Donner heeft de Tweede Kamer eerder toegezegd te onderzoeken of het UWV voortaan sneller een werkvergunning kan weigeren aan een werkgever die eerder in de fout is gegaan met illegale arbeid. Een ruime Kamermeerderheid dringt al langer aan op een hardere en snellere aanpak. Onder meer PvdA-Kamerlid Hans Spekman zal Donner daartoe wederom oproepen in een debat over het onderwerp dat donderdag met de minister is gepland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.