Home

Achtergrond 1 reactie

Week 24: kuikenmarkt blijft vriendelijk

De situatie op de markt van kuikenvlees blijft voor het merendeel redelijk positief van toon. Slachters en handelaren melden een goede vraag naar vers kuikenvlees en dat geldt met name voor de binnenlandse vraag en eveneens voor de afzet naar Duitsland.

De afzet van kuikenfilet loopt ook goed door en trekt zelfs wat aan, doordat de koers van het Britse pond t.o.v. de Euro, althans voor exporteurs, iets verbeterd is. De prijs zou dan nu wel heel licht oplopen, maar deze ligt nog steeds op een vrij laag niveau. Dat blijft helaas een probleem van structurele aard.

De vraag naar de delen met been blijft op peil en dat geldt eveneens voor de prijzen. De afzet van bevroren kuikenbouten wisselt wel wat. Deze concentreert zich vooral op landen zoals Roemenië, Bulgarije en de Baltische staten en daar zou eigenlijk wel wat meer spreiding van landen mogen zijn.

Zoals bekend, is met name Roemenië bij de afzet van bevroren kuikenbouten van belang en naar dit land is de export van deze delen wat wisselend. Brazilië is daar in de markt en ook zou men zo af en toe wat problemen hebben om de noodzakelijke euro’s op tafel te leggen. Overigens weet de boutenprijs zich nog steeds op het peil van de afgelopen weken te handhaven.

Op dit moment zou er nog niet al teveel product worden ingevroren, maar nu alle vrije dagen weer achter ons liggen en er geen slachtdagen uitvallen, zou het aanbod wel eens weer wat kunnen gaan oplopen. Op dit moment is er echter nog niets aan de hand, omdat de afzet gewoon goed op peil blijft.

Er zijn nog steeds wat acties bij enkele supermarkten en ook het weer is van dien aard, dat er nu volop gebarbecued wordt. Dat zal op korte termijn zeker niet veranderen, dus wat dat betreft zal de vraag nog wel op peil blijven.

De huidige goede afzet van kuikenvlees is er de oorzaak van dat ook de kuikenmesters kunnen profiteren van deze positieve ontwikkelingen. De “vrije” kuikenprijzen zijn deze week met 2 cent naar boven bijgesteld en liggen voor zware en lichte kuikens gemiddeld op € 0,87/kg. De basiscontractprijs voor levering volgende week werd met een halve eurocent naar boven bijgesteld en ligt op € 0,735/kg inclusief btw.

Al met al, nog steeds een vriendelijk marktbeeld.

(Bron: PVE)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    snijertje

    de vraag vanuit engeland loopt hard achteruit mbt filet.Dat komt omdat er daar meer kuikens zijn en worden geslacht .Ze hebben een tekort aan drumsticks en dijen .Echter betekent het ook dat er meer filet bijkomt uit eigen productie en die word voor dump prijs weg gedaan.dat maakt het voor nederlanders moeilijk en daarom krijgen we niet de prijs .Maar omdat we meer moeten betalen voor borstkappen moeten!! we omhoog met de filet en hebben we ons zelf weer uit de markt geprezen .Dat zal er toe leiden dat er weer voorraad komt van droog bevroren filet die met verlies ooit weer weg gaat.Conclusie kuikens naar beneden kappen omlaag en dan loopt de filet vanzelf vers weer lekker door .

Of registreer je om te kunnen reageren.