Home

Achtergrond 31 reacties

Wederom acties in Brussel voor betere melkprijs

De European Milk Board roept haar leden opnieuw op om te demonstreren voor een betere melkprijs in Brussel.

Alle melkveehouders in Europa worden verzocht om op woensdag 17 juni in colonne op de trekker naar de Europese hoofdstad te komen.
Het initiatief om opnieuw naar Brussel te gaan komt van een groep particuliere melkveehouders uit Noord-Duitsland. De EMB ondersteunt de actie en helpt bij de coördinatie. Het plan is om op 17 juni vanuit het in Noord-Duitsland gelegen Ludwigslust op de trekker af te reizen naar Brussel. Op diverse plaatsen kunnen melkveehouders vervolgens bij de stoet aansluiten. Voor Nederlandse veehouders wordt gedacht aan het dicht bij de grens gelegen Kleef.

Hierover komt komende dagen meer duidelijkheid. Donderdag 18 juni zal vervolgens worden aangegrepen om te demonsteren in Brussel. Op deze dag komen de regeringsleiders van de Europese lidstaten bijeen. Of de veehouders daadwerkelijk met trekker en al het centrum van Brussel in kunnen rijden is nog onzeker.

'Melkprijs dramatisch'

De situatie in de Nederlandse melkveehouderij is volgens de Dutch Dairymen Board (DDB) dramatisch. Veel betrokkenen hopen dat de melkprijs op zijn laatste in 2010 hersteld. Zonder actief ingrijpen vreest de DDB dat de huidige situatie meerdere jaren kan aanhouden. De meest effectieve manier om de situatie te verbeteren is volgens de DDB het melkquotum met minstens 5 procent in te krimpen. Dat zou volgens de organisatie tegelijk een eerste belangrijke stap zijn naar een flexibele volumeregeling door de melkveehouders zelf.

Volgens de DDB is het zaak dat de melkprijsproblematiek 18 en 19 juni door de EU-regeringsleiders wordt besproken. Via de DDB en EMB worden daarom alle veehouders opgeroepen zich voor deze zaak in te spannen. Volgens de organisatie kan er alleen wat aan de situatie worden veranderd als er gezamenlijk wordt opgetrokken. Ook veehouders in Frankrijk en Luxemburg worden volgens Sieta van Keimpema (voorzitter DDB) opgeroepen op de trekker naar Brussel te komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brabander

  Kijk Harrie, nu horen we het eens. Gij verdient ook niks. Het is onnatuurlijk gedrag van een mens als ie dan niet gaat piepen, ongeacht welk beroep.
  En achteraf wat wijsheden verkopen, ja dat kan iedereen. achteraf weten we het allemaal wel. Is die lage melkprijs jouw niet overvallen? en die financielecrisis, ook niet? Harrie, ik bedoel het echt positief, maar dan moeten we jou in het Catshuis hebben. En nog een vraagje: vangde gij die inkomenstoeslag echt in 't zwart joh...? Vertel 's, hoe doede gij da.

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Wat een commentaren op mijn reactie.
  Ben ik niet realistisch of is het puur frustratie?

  - Heb een gemengd bedrijf. Melkvee en akkerbouw.
  - Heb echt op school gezeten. En niet alleen de MLTS.
  - Krijgt toch jaarlijks echt meer melkpremie gestort dan menig buurman in loondienst verdiend.
  - Zet wel een kruisje bij mijn gecombineerde opgave. Maar hou er wel rekening mee dat het op termijn verdwijnt.
  - Ik weet ook wel dat ik een buitenbeentje ben in het boerenwereldje.
  Grof geinvesteerd in " lucht" in 1985, en daarna niet meer, EN laatste jaren de LMB-en niet mee leeggekocht.
  - En nee, ik verdien op het moment ook niets. Maar moet ik nu medelijden en begrip tonen voor boeren die pas aan kostprijsverlagingen gaan denken als ze meer als 2 euro/liter schuld gemaakt hebben.

 • no-profile-image

  gert

  Harry je zult maar een jonge boer zijn en de boel net overgenomen hebben,nog wat extra investeringen gedaan hebben,dan piep je wel anders met deze melkprijzen

 • no-profile-image

  vd Zanden

  De melkveehouderij begint wel vlug te piepen volgeng het AGD van de laatste week van 2003 t/m2008 ALTIJD een positief marge gehad nu zit het effen wat tegen en raakt men in paniek of heeft men de geldstroom niet goed beheerd in de goede tijd

 • no-profile-image

  mondeo

  Ooo lekker op de trekker naar Brussel

 • no-profile-image

  Verkoop

  Wie levert zijn melk nu af onder de variabele kosten. Moet je vervolgens de grootgrutters niet de schuld geven dat ze te weinig betalen als je het toch voor te weinig wel wilt verkopen. Als de variabele kosten niet vergoed worden moet je minder produceren. Boeren echter gaan steeds meer produceren teneinde de kostprijs te verlagen. Dit werkt niet als de variabele kostpirjs hoger blijft dan de verkoopprijs. Groeien staat voorop, inflatie wordt gebruikt om duur grond bij te kopen, wanneer barst deze bubbel?

 • no-profile-image

  man bijt hond

  Attentie, wil Harrie Van Gils even contact met ons opnemen, wij zoeken nog een oerboer.

 • no-profile-image

  x

  Hallo collega's,

  Weer een menig discussie bij een artikel. maar net zoals veel vaker gebeurd, gaat het op een gegeven moment al lang meer om de kern.
  Iedereen boert op zijn eigen manier om het beste uit zijn bedrijf te halen. Het is zo gemakkelijk om de buurman de vertellen hoe het moet. maar kom je daar zelf verder mee?

  alle boeren moeten hard werken om het bedrijf draaiende te houden en dan ook nog zo dat je er goed van kan leven en evt. aflossen. want ook al is je werk je hobby uiteindelijk draait het om de klinkharde centen in je beurs.

  En deze centen komen al een tijdje niet meer binnen...... of er gaat zelfs (bij vele) boeren geld achteraan!
  melken voor een kwartje, wie kan dit nou volhouden???

  Alle boeren de neus dezelfde kant opzetten!!

  vorige jaar al demostraties bij een hogere melkprijs........

  helaas zijn wij zelf niet in staat om naar brussel te gaan, maar ik wil de boeren die wel heen gaan bedanken en succes wensen!!

  mvg.

  Boerinnetje uit friesland

 • no-profile-image

  marianne

  Denk eens aan de dieren, koop allemaal wat minder bix en melk per koe eens iets minder. Vervolgens komt het quotum misschien niet vol maar: lagere kosten en door schaarste hogere prijzen. Naar brussel gaan lost volgens mij niets op of je moet denken dat de bobo's allemaal melk gaan drinken tijdens de borrel. Melk opslaan in de vorm van boter oid hebben we al gezien dat dat niet werktte, zo blijft die hoeveelheid altijd boven de markt hangen.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Brabander, zou die Harrie zijn premies verdorie zwart uitbetaald krijgen???

 • no-profile-image

  gert

  De lobbyisten van de supers hebben in Brussel een dikke vinger in de pap,de lobbyisten van de landbouw krijgen nog niet veel voor elkaar,maar de EU is tenslotte ook een consumentenclub,het is vechten tegen de bierkaai

 • no-profile-image

  jan

  hey harrie maak je nie zo druk joh... het is dikwijls moeilijk elkaars meningen te begrijpen, we maken allemaal verschillende keuzes en daarmee is elkaar verstaan een ware kunst. Waarom denk je dat de intrest zal stijgen op termijn? of versta ik dat mis?

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Harry , misschien hadden de andere melkveehouders op dit forum ook de cursus moeten volgen HOE BEHEER(S) IK MIJN GELD i.pv. de cursus hoe beheer ik mijn machinepark

 • no-profile-image

  tim

  wat zijn we met zijn alle toch weer een stelletje kleine kindjes zeg, het gaat nu even slecht en we denken dat de hele wereld vergaat. kijk maar eens naar de zeugenhouders die weten ook nog na 2 echt slechte jaren het hoofd boven water te houden ook al hebben ze net een nieuwe stal gezet. maar nee hier gaat het eventjes slecht en iedereen denkt dat we met zijn alle falliet gaan.

 • no-profile-image

  Oane Landman

  Hallo Harrie,
  Als nuchtere boer, met een kostprijs onder de 30 cent, denk ik dat er niemand in NW-Europa instaat is om op een duurzame manier melk te produceren onder vrije markt omstandigheden, omdat we op de produktiekosten geen "vrije marktmechanismen" hebben. Denk aan belastingen (diesel, personeel etc.) milieuwetgevingen, etc. Hierdoor zullen de produktiekosten bij iedereen in Europa altijd hoger zijn dan daarbuiten. Beste Harry, als jij zo´n goede "kostprijsboer bent, kun je jij landbouwsubsidie aan een goed doel geven (hoef je je niet meer te schamen) en reken vanavond maar eens heel reeel je kostprijs door, zodat je weet wanneer jou "warme sanering" is gekomen. Ondertussen ga ik naar Brussel en tref je daar zeker, tenzij je een rekenfout gemaakt hebt.

 • no-profile-image

  Reinhard Stieglitz

  Ik ben van mening dat we maar eens op moeten houden met wie misschien het nog goedkoper kan,laten we maar met z´n allen een vuist maken tegen de politiek.Voor melk moet een prijs ontstaan
  die bij een natuurlijk,hoog-kwaliteitsprodukt hoort. We moeten leren
  om als ondernemer te denken en niet als
  melkveehouder. Trouwens de banken en de industrie is de laatste tijd meer geholpen dan de landbouw in 30 jaar eu
  beleidt. Het is vanuit nederland helemaal niet zo ver naar Brussel.

 • no-profile-image

  anneke

  De kern van de boodschap in Brussel moet zijn dat de verdeling van de marges in de keten doorgelicht moet worden. M.a.w. de rol van de supermarkten moet verkleind worden. Maar misschien kunnen we met z'n allen beter op het hoofdkantoor van LTO verhaal gaan halen. Zij hebben hier immers voor gepleit en gelobbyd!

 • no-profile-image

  oostlander

  @ franse Willem, hoe denken we dat te financieren beste man, niet meer door de belastingbetaler, dat is al veel te veel gebeurd onder het mom dat zuivel zo belangrijk is!

 • no-profile-image

  marcel

  harrie heeft op school niet veel geleerd anders wist hij wel dat de steun is ingevoerd om die zogenaamde vrienden van goed en goedkoop vreten te voor zien.
  En als je er een probleem mee hebt dan vraag je de steun toch niet aan.

 • no-profile-image

  melk

  waarom kun je niet naar brussel boerinnetje? moet je melken ofzo? anderen de ijzers uit het vuur laten halen!

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Ik dacht dat boeren nuchtere mensen waren!! Demonstreren, waarvoor? Ik kan het mijn kennissenkring buiten de landbouw nu al niet uitgelegd krijgen waarom er meer dan een modaal salaris rechtstreeks vanuit Brussel op mijn rekening gestort word.
  Tuurlijk is het nu slecht. Maar een gouden jaar en een dramatisch jaar is bij mij altijd nog redelijk gemiddeld.
  En als je kostprijs niet onder de 30 cent/liter ligt, heb je toch gewoon geen toekomst in deze tak. Ik ken weinig bedrijfstakken waar zo warm gesaneerd kon/kan worden.
  En trouwens denken jullie nu echt dat 5% quotum inkrimping leidt tot een veel hogere prijs? In een normale tijd misschien wel maar niet in een tijd van mondiale deflatie.

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Theo/Brabander, ik heb het begrepen, dit zal mijn laatste reactie zijn op dit forum.
  - Ik mezelf op de borst kloppen? Man, ik wordt al 15 jaar door collega's uitgelachen voor mijn "oude zooi"n en mijn "rare" ideeen.
  - Brabander: de grondstoffenafafstort (melk) heeft me wel verrast. De rest niet. Ooit van het boekje "deflatie in aantocht" gehoord? Mijn hobby is nl. beleggen. Geschreven in 2003. Bubbel, bubbel, barst, barst. Quota, grondprijzen, huizen, aandelen. Heeeel veel lucht.

  Nu even vooruit kijken:- hebben jullie 1984 bewust meegemaakt. Rente 13%. Is er voordat je er erg in hebt ( let op jullie bank) - hoeveel gaat er van de grondprijzen(onderpand) af? Deze wijsneus denkt van min. 50% - lekker tegen die hoge "piefen" opkijken, over enkele jaren zit een groot gedeelte achter tralies.
  Succes met jullie demonstraties en acties. Gegroet!!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Harry van Gils, zit hier niet de zaak teverstoren met onzinnige praat. Het is een zeer ernstige zaak, dat de melk en veel andere produkten van boer en tuinder, zo slecht betaald worden. Actie voeren voor een hogere prijs is zeer belangrijk! Ook de boer moet zijn rekeningen kunnen betalen, dat verlangen de leveraciers ook van je. Dat er boeren bij zijn die daar niet aan meedoen is een zeer slechte zaak. Je moet eenheid vormen, eenheid maakt macht! Door deze figuren die niet meedoen, sta je zwak. En vaak hebben dze ook nog de grootste mond. Niet iedereen kan naar Brussel, maar steun ze dan die wel gaan . Zij halen voor je de kolen uit het vuur! Of wil je met zijn allen kapot gaan!

 • no-profile-image

  Willem

  Bestaande voorraden in een soort "bad-bank" stoppen kost vele malen minder dan de honderden miljarden die ineens beschikbaar zijn om de banken te redden.

 • no-profile-image

  Theo

  Harrie de laatste tijd nog al wat reactie,s van je gelezen ,ook bij dit artikel klop je je nogal op de borst ,zo te zien ben je al meer als 25 jaar aan het boeren , goede tijden gehad maar dat geld niet voor eenieder boeren met opvolgers waar het bedrijf te klein van was of jonge boeren die nog maar zo,n 10 jaar bezig zijn hebben een andere kostprijs. Mijn advies stop eens met je gemansjandeer en laat ieder in zijn waarde .

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  De echte melkveehouders met verantwoordelijkheid en verstand gingen met de tractoren naar Brussel. De crisses is zeer ernstig, hij hakt er in. Dat men dan actie voert voor een betere melkprijs is zeer terecht. De melkveehouder moet leven maar de aanverwante sector moet ook leven. Zij verwachten ook hun geld. De huizen markt wordt ook ondersteund om dit aan het draaien te krijgen, waarom de boeren niet? Moeten zij dan maar crieperen?

 • no-profile-image

  Beetje jaloers

  Tim, wat weerhoud je om te gaan demonstreren, ipv te klagen dat de varkenshouders het véééél slechter hebben.?
  Is de varkenshouderij een voorbeeld van een financieel gezonde sector???
  Moeten wij daar als melkveehouders een voorbeeld aan nemen?, of jaloers op zijn?

  Nee,......dat dacht ik al.!

 • no-profile-image

  brabander

  Inderdaad, Harrie doet heel wijs, maar verkoopt wat lulkoek. Harrie, kerel laat het kruisje weg op je gecombineerde opgave en je geweten wordt niet bezwaard met het ontvangen van een modale uitkering uit de grote pot van Brussel vanwaaruit de groten der aarde zakken vol wegslepen. Dan heb jij geen gewetenswroeging, slaap je goed en kun jij heel stoer al die kennissen op al die verjaardagen uitleggen hoe goed da gij ut doet. En Harrie maak je verder niet druk over die mensen die het kruisje wel zetten en de inkomensteun wel krijgen omdat ze 't nodig hebben. Dat zal jouw kostprijs niet merkbaar verhogen. Verder heb ik zelf de indruk, dat die paar regels die ik hier neer kalk, nuchterder zijn dan die stoere taal van jouw. En tot slot raoi ik oew aon volgende week gewoon thus te blaive, want gij zult oew aige toch nie thus vule bai al die meense die vur een geef inkome gaon dimustrere. Zo iest toch he Harrie?, meej meense die zow kostprais bewuust zain. Harrie, ik gaoj wel naor Brussel, mer dan meej d'n oto, want ik heb ginne goeie trekker om zun aind meej te raie, da kan bruin nie trekke, dan moet de melkprais irst wa omhoog. En nogmaols Harrie, oew aige over un aander mer nie so druk maoke
  Nu nog even een serieuze opmerking van een nuchtere en niet domme brabantse melkveehouder. Ik heb effekes op de databank betaling GLB subsidies 2007 gezocht onder de naam van Gils. En ziedaar, er is geen enkele van Gils die vanuit alle regelingen tesamen een modaal bedrag aan inkomenssteun uitgekeerd heeft gekregen in 2007. Overigens heb na het raadplegen van de genoemde database de indruk gekregen dat we hier te doen hebben met een varkenshouder. En dat verklaart de reaktie van Harrie
  Harrie,howdoe warre

 • no-profile-image

  brabander

  Kunnen die pseudo aandelenhandelaren misschien niet beter op de Amsterdamse effentenbeurs gaan werken en zich niet zo laatdunkend met boeren bemoeien. Dan zien we ze binnenkort ongetwijfeld in het programma van Harrie Mens.
  Dit was dan mijn laatste reaktie hierzo.

 • no-profile-image

  Willem

  Warm saneren is een Nederlands fenomeen. In Frankrijk stop je met melken, verkoop je je koeien en een jaar later ben je je quotum kwijt. Een oplossing voor het prijsprobleem moet op europees niveau gevonden worden. Er moet daarbij rekening gehouden worden met alle situaties, niet alleen met de NL situatie. Een nuttige maatregel zou het uit de markt nemen van flinke hoeveelheden boter en melkpoeder die boven de markt hangen en de prijzen bederven. Een vergelijkbare methode als gebruikt is om slechte kredieten bij de banken weg te halen en in een "bad-bank" gestopt worden zodat de banken gewoon kunnen functioneren. Als de voorraden wegzijn is een verkrapping van het aanbod veel eerder efficient en kunnen de prijzen veel sneller aantrekken.

 • no-profile-image

  Ben er ook afhankelijk van

  Niet de melkveehouderij begint te piepen, die ervan afhankelijk zijn piepen nog harder. Actie voeren en demonstreren is zeer goed. Dat zet veel mensen aan het denken, als je het niet doet denken ze wat een slappe boel die melkveehouders!

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.