Home

Achtergrond

Waterschapsverkiezingen op de schop

De waterschapsverkiezingen gaan alweer op de schop.

Na de slechte opkomst afgelopen november wordt nu gekeken of de verkiezingen kunnen worden gecombineerd met de gemeenteraadsverkiezingen of met de verkiezingen voor Provinciale Staten, kondigde staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) vrijdag aan.

De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is traditioneel laag. Afgelopen keer konden kiezers ook op politieke partijen stemmen en kon overal in het land tegelijk worden gestemd. Niettemin liet de kiezer het afweten. De opkomst lag gemiddeld op 24 procent. Bovendien bleken veel van de schriftelijk uitgebrachte stemformulieren ongeldig, omdat mensen bijvoorbeeld hun geboortejaar niet hadden ingevuld.
Volgens Huizinga verdienen de waterschappen een stevig democratisch draagvlak.

De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is traditioneel laag. Afgelopen keer konden kiezers ook op politieke partijen stemmen en kon overal in het land tegelijk worden gestemd. Niettemin liet de kiezer het afweten. De opkomst lag gemiddeld op 24 procent. Bovendien bleken veel van de schriftelijk uitgebrachte stemformulieren ongeldig, omdat mensen bijvoorbeeld hun geboortejaar niet hadden ingevuld.
Het nieuwe verkiezingsstelsel bestaat sinds 2007, toen de Wet Modernisering Waterschapsbestel in werking trad. Dat hield ook in dat het belastingstelsel werd vereenvoudigd en de samenstelling van het bestuur werd veranderd. Het moest een transparanter stelsel opleveren en een sterkere band tussen kiezer en kandidaten.

Uit evaluaties naar de effecten van de nieuwe wet blijkt dat bij alle waterschappen rechtmatige verkiezingen plaatsvonden, aldus Huizinga. Ook de zetelverdeling en de samenstelling van de besturen is zoals verwacht veranderd. Er is volgens haar geen aanleiding om het nieuwe belastingsysteem te veranderen.

Huizinga betrekt bij het onderzoek ook de Unie van Waterschappen, de gezamenlijke provincies IPO, LTO en de Kamers van Koophandel.
De volgende waterschapsverkiezingen in 2012 blijven nog hetzelfde, omdat de verandering van het systeem niet mogelijk is voor die tijd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.