Home

Achtergrond 209 x bekeken

WNF: bescherm ook kleine walvissen

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil dat kleine walvissen en dolfijnen meer aandacht krijgen.

Ze moeten net zo beschermd worden als hun grote broers, stelde de natuurbeschermingsorganisatie woensdag in een rapport. Het WNF hoopt dat de Internationale Walvisvaart Commissie, die momenteel bijeen is op het Portugese eiland Madeira voor de jaarlijkse vergadering, regels op zal stellen voor de dolfijnen, bruinvissen en kleine walvissen.

Voor grotere dieren, zoals de bultrug, geldt sinds 1986 een moratorium, hoewel dit door Japan, Noorwegen en IJsland sinds jaar en dag geschonden wordt. "We moeten de kleine soorten niet vergeten'', aldus een woordvoerster van het WNF. Volgens de organisatie is de situatie van veel kleine walvissen net zo kritiek als die van de grote walvissen. Als voorbeeld noemt het WNF de Dall-bruinvissen, waar Japan elk jaar 16.000 exemplaren van vangt. Ook hebben de kleine walvissen veel last van vervuiling en van visnetten. Bovendien wordt hun leefgebied steeds kleiner.

Volgens het WNF wordt het tijd dat de IWC alle walvissen gaat beschermen. "De commissie en de wereld moeten stoppen met het negeren van de kleine walvissen voor het te laat is'', aldus de woordvoerster.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.