Home

Achtergrond

Vraag naar koolzaadolie stijgt

De vraag naar koolzaadolie stijgt volgend jaar. Dat komt doordat de productiecapaciteit van biodiesel is gestegen.

Dat stelt het Duitse marktbureau Oil World. Volgens het marktbureau is de productiecapaciteit met 35 miljoen ton toegenomen. Terwijl de nieuwe fabrieken maar 11 miljoen ton hebben geproduceerd, meldt de Duitse nieuwssite Ernährungsdienst.

Om de capaciteit beter te benutten hebben de fabrikanten meer koolzaadolie nodig. Volgens World Oil stagneert de productie van palmolie in Zuidoost-Azië, waardoor de fabrikanten andere grondstoffen zoeken.

World Oil schat dat dit jaar wereldwijd 55,2 miljoen ton koolzaad wordt geoogst. Dat is 2,8 miljoen ton minder dan vorig jaar. De productie van zonnebloemzaad daalt met 1 miljoen ton.

World Oil stelt dat de stijging van de behoefte aan plantaardige olie gedekt moet worden door sojaolie. In 2010 verwacht het marktbureau een verdere stijging van de productie van soja. Dat drukt de prijs van sojaschroot, een bijproduct van de oliewinning uit sojabonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.