Home

Achtergrond 242 x bekeken

Vooruit met vroegere varkenshoederij

Raakt de varkenshouderij geïnspireerd door een experiment rond het traditionele varkenshoeden? En kunnen wij aaibaar en eetbaar nog met elkaar verbinden, vragen Paul Bos en Onno van Eijk zich af.

Deze bijdrage lijkt misschien een opiniestuk, maar dat is het niet. Eigenlijk is het een zoektocht naar een nieuwe opinie. Wij willen ondervinden hoe de eigentijdse varkenshouderij zich kan laten inspireren door de traditionele varkenshoederij. Hoe? Door in september – in de Week van de smaak – te starten met een cradle-to-cradle-trektocht met outdoor-varkens. Dwars door de stad, waarbij het afval dat de dieren eten wordt omgezet in voedsel. Zo brengen wij het voedsel letterlijk terug in de stad.

We organiseren een ontmoeting tussen dier en mens, tussen consument en burger. Er mag van alles gebeuren, maar een ding staat voor ons vast: aan het einde van de tocht worden de dieren vriendelijk geslacht en liefdevol opgegeten. Van dier naar voedsel, dat is de reis.
Waarom deze trektocht? Wat is de waarde? Voor ons zijn er drie hoofdpijlers.

Nummer 1: Vooruit naar vroeger. Het traditionele hoeden is dieren ruimte geven en ze toch gericht naar een doel leiden. Kan de moderne houderij van varkens zich daardoor laten inspireren? Ook is het varken lang een stadsdier geweest. Nog niet zo heel lang geleden liep het letterlijk op straat, en fungeerde als een gewaardeerde cradle to cradle voedselproducent. Kan het varken zijn plaats in die kringloop veilig terugverdienen?

Nummer 2: Bouwen aan vertrouwen. Er is een onmiskenbare band tussen lieve dieren en lekker vlees, maar kunnen wij aaibaar en eetbaar nog verbinden?

Nummer 3: In elke golf zit de zee. Oftewel, in elk klein experiment zitten stukjes voor de grote puzzel van voedselproductie en intensieve landbouw. Dus ook zo’n 'trektochtje met varkens' helpt als je zoekt naar oplossingen voor de wereldwijde behoefte aan goed voedsel.
Ons initiatief is geen opinie, het is een zoektocht naar duurzaam voedsel en liefdevol omgaan met dieren. De trektocht is eigenlijk al begonnen. Loopt u mee?

Paul Bos is schapenhouder en managerscoach in Aalsmeerderbrug

Onno van Eijk is onderzoeker bij de Animal Sciences Group/WUR


Bos en Van Eijk zijn morgen sprekers op het Haagse symposium Foodprint - Voedsel voor stad

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.