Home

Achtergrond

Vooralsnog 40 miljoen voor kredietverzekering

Het kabinet heeft voorlopig 40 miljoen euro gereserveerd voor een aanvullende staatsverzekering voor kredieten die bedrijven nodig hebben om de risico's van wanbetaling af te dekken.

Dat heeft de ministerraad vandaag op voorstel van de ministers Wouter Bos (Financiën) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) besloten om zowel de binnenlandse als de buitenlandse handel te stimuleren.

Eerder deze week werd al bekend dat in het - niet verwachte - allerergste scenario de kredietverzekering de schatkist maximaal 1,5 miljard euro kan kosten. Door de economische crisis kunnen bedrijven zich nu minder goed verzekeren tegen wanbetaling, omdat de risico's groter zijn geworden. Als een verzekeraar alleen nog maar een deel van het risico wil verzekeren, kan straks met dekking van de Staat de verzekering verhoogd worden.

De regeling geldt van 1 juli tot 1 januari 2010. In het najaar worden ervaringen met de steun op een rij gezet en bekeken of verlenging nodig is. Ondernemersorganisatie in de technologische industrie FME-CWM verwacht dat "slechts een beperkt aantal bedrijven'' de steun zal gebruiken, onder meer omdat premies voor de verzekeringen hoog zouden zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.