Home

Achtergrond

'Vooraf prijsafspraak maken wegens staking'

Varkenshouders doen er goed aan om vooraf een goede prijsafspraak te maken voor de varkens die ze de komende dagen opgeven voor aflevering.

Dat zegt Marc Logtenberg, directeur van de Groen Belangenbehartiger. Als er stakingen komen in de slachterijen, kunnen er gekke dingen met de varkensprijzen gebeuren, zo verwacht Logtenberg. Daarom moeten varkenshouders vooraf een goede afspraak maken, anders kunnen ze voor rare verrassingen komen te staan.

Logtenberg denkt dat de varkensslacht in zijn algemeenheid wel door zal blijven gaan. De grote handelaren spelen wel op de problemen in en hebben alternatieve afzetmogelijkheden bij de slachterijen die wel doorgaan met slachten en eventueel bij slachters in het buitenland.
Ook de inkopers van supermarkten zullen inspelen op de gewijzigde situatie en hun bestellingen plaatsen bij die bedrijven die door kunnen draaien, in binnen- of buitenland. Zij zien Nederland en Duitsland in dat verband bijna als één geheel.

"De schadepost voor getroffen slachterijen kan groot uitpakken", zo verwacht Logtenberg. "Juist nu komen de weken aan dat de slachterijen marge kunnen pakken. Dat wordt wel doorkruist door deze acties." Piet Thijsse, voorzitter van de Nederlandse Bond van Handelaren in vee (NBHV), zegt te hopen dat de vakbonden van te voren duidelijk laten blijken welke bedrijven ze plat willen leggen. "We moeten voorkomen dat er vrijdag dieren worden geleverd bij slachterijen die plat gaan. Het is niet acceptabel als er dieren het weekeinde over moeten liggen in de slachterij."

De NBHV-voorzitter verwacht dat er mogelijk zo hier en daar wat dieren langer blijven liggen op de bedrijven. Verder verwacht hij een kleine verschuiving richting export. "Handelaren gaan schuiven met dieren en zo zoveel mogelijk slachtrijpe dieren wegwerken", zo verwacht Thijsse. "Over het algemeen hebben de handelaren niet de intentie om extra voordeel voor zich zelf te behalen."

Lees ook: Stakingsdreiging slachterijen neemt toe

Of registreer je om te kunnen reageren.