Home

Achtergrond 9 reacties

'Voedselprijzen hoger door biobrandstof'

De voedselprijzen vallen in de toekomst mogelijk tien tot dertig procent hoger uit doordat landbouwgrond gebruikt wordt voor het verbouwen van biobrandstoffen.

Dat stellen onderzoekers van onder meer de Wageningen Universiteit in een rapport aan het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu.

Als Nederland in 2020 tien procent van de brandstofvraag wil dekken met biobrandstoffen, is daarvoor tussen 600.000 en 800.000 hectare grond nodig. Dat is bijna evenveel als de totaal beschikbare akkerbouwgrond in Nederland, aldus de onderzoekers.

Op het benodigde oppervlak kan voedsel voor 2,7 tot 3,6 miljoen mensen worden verbouwd. De voedselprijzen komen onder druk te staan en zullen flink gaan fluctueren, voorspelt het rapport. De wetenschappers stellen verder dat ons land grotendeels afhankelijk zal zijn van de invoer van biomassa voor biobrandstoffen.

De bijdrage van biologische energie aan vermindering van het broeikaseffect is in de ogen van de onderzoekers gering en bovendien duur. Het verbouwen van energiegewassen leidt bovendien tot uitstoot van koolstof. Het klimaatprobleem neemt daardoor juist toe.

Voor het ontwikkelen van tweedegeneratiebiobrandstoffen als bio-ethanol uit cellulose zijn forse investeringen nodig. De techniek is nog niet uitontwikkeld, aldus het rapport.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  O, daarom dat de supermarkten maar blijven stunten met prijzen.
  Het leven van een burger moet steeds goedkoper. Boeren mogen niks verdienen, dan hadden ze maar geen voedselproducent moeten worden.
  Dat bedoelen ze toch ???

 • no-profile-image

  nn

  toen de postzegel een halve cent koste en een liter euro loodhoudend drie was de tarwe per kg duurder als nu 43 gulden ct. Nu kost tarwe 13 euro centen. Je kunt het er simpel weg niet voor telen logisch dat het duurder word met of zonder bio brandstof.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Hoera voor de bio-brandstoffen!!

 • no-profile-image

  joost

  Biobrandstof heeft helemaal niet de toekomst en dat moet ook niet.
  Daarmee kun je veel mensen voeden, maar dan moet je het niet eerst door een dier laten gaan, want dan heb je weer veel minder opbrengst.

 • no-profile-image

  Drent

  In de toekomst zeggen ze, worden de voedselprijzen dan ook hoger voor de boeren?!!
  En alleen door biobrandstof? Gelukkig werkt de massale aanleg van natuur en onder water laten lopen van vruchtbare landbouwgrond dit niet in de hand!! Domkoppen, ondertussen kunnen onze supermarkten rustig door blijven gaan met het importeren van Braziliaanse vlees en voedsel, voor welk er constant duizenden hectares oerwoud worden platgebrand en sommige omgehakt.
  Maar wat doen onze milieufreaks, ze schuiven daar de schuld van af op Europese voerfabrieken, omdat die een restproduct van soja gebruiken.
  En veganisten drinken massaal Soja-melk, wat denk je, daar word gewoon oerwoud voor omgekapt.

 • no-profile-image

  down under

  Joost ga jij maar lekker kuilgras eten! Wa kunde ge zeveren! Elk onderwerp aangrijpen om jouw orthodoxe levenssteil aan een ander proberen op te leggen.

 • no-profile-image

  huub

  En dan zeggen ze ook nog dat een tweede kerncentrale "niet nodig" is..die mensen hebben toch een plaat voor de kop...

 • no-profile-image

  Drent

  En is het gek dat de prijzen stijgen, alles word immers duurder, tegenwoordig stijgt de inflatie sneller als de voedselprijzen en die zouden eigenlijk gelijk op moeten gaan. Maar 1 ding is zeker, de kosten van de voedselverbouwer in West-Europa stijgen harder als 10 tot 30%.

  Dit soort onzinnige nieuwsberichten zeggen helemaal niets, "in de toekomst". Stop eerst maar eens met natuur-aanleg, en ga je vooral toeleggen op Bio-Massa uit de Nederlandse natuur, hout is een oneindige bron van energie en neemt C02 op uit de lucht, nu laten bosbeheerders het hout vaak wegrotten, en dat wegrotten stoot juist C02 uit! (Ja dat wisten de meesten nog niet), stook je dat hout juist op voor energie dan kun je met een hoog rendement weinig uitstoot doen en die nieuwe bomen nemen die hoeveelhuid C02 wel weer op.

 • no-profile-image

  gert

  Lekker stunten met kratten bier ,een lage prijs voor de gerst van de boer,kunnen de jongeren lekker comazuipen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.