Home

Achtergrond 302 x bekeken

Vleesbedrijven: weinig last van acties bonden

Vleesbedrijven zeggen deze ochtend weinig hinder te hebben ondervonden van de stakingsacties van de vakbonden.

Woordvoerder Richard van der Kruijk van de werkgeversorganisatie COV meldt dat de bedrijven voor 95 procent doorwerken. "Kennelijk hebben de werknemers beter door dan hun vakbondsleiders dat we een goed bod hebben neergelegd", aldus Van der Kruijk. Ook directeur communicatie Marc van der Lee van Vion meldt dat de Vion bedrijven waar actie werd gevoerd deze ochtend slechts minimale hinder hebben ondervonden. "We hebben alleen in Apeldoorn wat varkenstransporten om moeten plannen", aldus van der Lee. Volgens hem is 90 procent van de wekrnemers van de Vion bedrijven gewoon aan het werk gegaan, en was er op slechts enkele locaties sprake van een beperkte staking. "In Boxtel staakten ongeveer 50 man. Ook directeur Corporate Affairs Henny Swinkels van de VanDrie Group meldt dat de VanDrie bedrijven nagenoeg gewoon doordraaien.

De bonden melden dat ze vandaag en morgen actie voeren bij Vion vestigingen in Apeldoorn, Beuningen, Groenlo en Boxtel, VanDrievestigingen in Apeldoorn en Nieuwerkerk aan de IJssel en Deen Hobu in Lekkerkerk. CNV vakbondsman Frans van de Veen, meldde vanmorgen dat in Apeldoorn zo’n 110 stakers zich hadden gemeld, afkomstig van de bedrijven Ekro (VanDrie group) Vion en de ESA kalverslachterij. Hij spreekt van succesvolle acties.

John Klijn van de FNV is tevreden over de opkomst en het verloop van de acties. Volgens hem hebben in Boxtel 150 voor het merendeel vaste werknemers gestaakt. In Druten zo’n 60, in Beuningen een man of 20, en in Doetinchem ook 15 tot 20 man. "Ik hoop dat de werkgevers het signaal oppakken en met een beter bod komen." Ook bij het bedrijf Deen Hobu in Almere is gestaakt. Hij meldt verder dat er voor volgende week vrijdag weer acties worden gepland. Mocht dat ook geen resultaten opleveren dan zouden we kunnen gaan naar een staking voor onbepaalde tijd"" , aldus de FNV-er.

Het conflict draait om een nieuwe CAO Het overleg tussen werkgeversorganisatie COV en de vakbonden FNV en CNV liep vorige week vast, waarna de bonden een ultimatum stelden dat vandaag afliep. Hernieuwd informeel overleg leidde niet tot resultaat. Een nieuw formeel CAO-bod van de COV met daarin een loonsverhoging van 1 procent per 1 juli en een verhoging van een half procent op 1 januari is door de vakbonden afgewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.