Home

Achtergrond 177 x bekeken

Verstandige obligatiehouder

De houders van de achtergestelde obligaties Campina zijn moeilijk in het ongelijk te stellen. Dat ze in meerderheid hebben gekozen voor het niet omwisselen van hun obligaties tegen nieuwe ledenobligaties vrij, is een uitdrukking van gezonde voorzichtigheid.

Ten eerste is de omwisselkoers ongunstig. Voor één oude obligatie wordt 0,9 nieuwe obligatie-vrij aangeboden. Verder geldt dat er wel een kans is dat de nieuwe obligaties-vrij beter renderen, maar die kans lijkt erg klein. Zeker als obligaties-A, die al in 2017 opeisbaar zijn, worden omgewisseld tegen obligaties-vrij. Voor de langer lopende achtergestelde obligaties zijn er meer kansen op een beter rendement, maar er zijn evenzoveel kansen op een slechter rendement. Resultaten uit het verleden zijn immers geen garantie voor de toekomst, ook niet bij een coöperatie.

FrieslandCampina toont zich een slecht koopman ten opzichte van haar leden uit de voormalige Campina-stal. Zelf kan het bedrijf veel voordeel trekken uit een geslaagde omwisseling. Want met een groter eigen vermogen is het altijd goedkoper lenen bij de bank. Bovendien zou het bedrijf bij een geslaagde omwisseling verlost zijn van aflossingsverplichtingen. Dat mag toch iets waard zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een gunstiger omwisselkoers. FrieslandCampina dacht er echter anders over.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.