Home

Achtergrond 247 x bekeken

Verscherpte veiligheidsmaatregelen in Peking

In China zijn vandaag verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen, daags voor de twintigste herdenking van het neerslaan van de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Op het Plein zijn politie en paramilitairen massaal aanwezig. Zij patrouilleerden woensdagochtend tussen de Chinezen en de toeristen die genoten van een zonnige lentedag. Taxichauffeurs hebben instructies gekregen op 'verdachte' passagiers te letten, vooral als die vragen om een rit naar het Plein van de Hemelse Vrede.

China sloeg op 4 juni 1989 in het centrum van Peking een betoging van studenten voor meer vrijheid uiteen. Volgens officiële cijfers kwamen 241 mensen om het leven, maar mensenrechtenorganisaties denken dat het werkelijke dodental veel hoger ligt. De protesten worden in China sindsdien doodgezwegen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft China dinsdag opgeroepen alle politieke gevangenen vrij te laten. Volgens mensenrechtengroepen zitten nog zo'n dertig mensen vast wegens de gebeurtenissen van 1989.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.