Home

Achtergrond 180 x bekeken

Vermogen glasbedrijven wisselt sterk

De financiële positie van glastuinbouwbedrijven verschilt sterk. Dat blijkt uit het Landbouw-Economisch Bericht (LEB) van het landbouweconomisch instituut LEI.

De sector kent gemiddeld een relatief laag eigen vermogen. Het inkomen van glasgroentebedrijven liep in 2008
terug met 50.000 euro.

Circa 20 procent van de glastuinbouwbedrijven is financieel uiterst gezond, stelt het LEI. Deze bedrijven kennen een solvabiliteit van 87 procent. Dat betekent dat ze een fors eigen vermogen hebben ten opzichte van het vreemde vermogen. Tegelijk heeft 20 procent een uiterst lage solvabiliteit van 33 procent, blijkt uit de cijfers.

De glastuinbouwbedrijven zijn de laatste jaren snel gegroeid. Sinds 2007 is de gemiddelde balans 2,7 miljoen euro. Absoluut gezien wijkt het eigen vermogen niet veel af van andere sectoren. Deze ligt op circa 1,4 miljoen euro en is vooral opgelopen door grondprijsstijgingen. Het gemiddelde vreemde vermogen op glasbedrijven van 9 ton is hoog.

Negatief

2008 verliep voor glasgroentebedrijven uiterst negatief. Het bedrijfsinkomen zakte van ruim 35.000 euro naar een verlies van 15.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (jaarinkomen van een ondernemer die zijn arbeidsuren niet meerekent). De inkomensdaling is fors: bij de sierteelt met ruim 20.000 euro; het inkomen op een vollegrondsgroentebedrijf zakte met circa 30.000 euro naar ruim 20.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.