Home

Achtergrond 247 x bekeken 2 reacties

Verkiezingskoorts

De stelling dat Europa, het landbouwbeleid in het bijzonder, in de Nederlandse politiek niet zou leven gaat niet meer op. Althans voorlopig.

Met de Europese verkiezingen in zicht beijveren tal van bewindslieden en Kamerleden zich om de kiezer te beïnvloeden. Eerst was er PvdA-minister van Financiën Wouter Bos, die zei dat het EU- landbouw- en structuurbeleid op de schop moeten. Bos zei daarmee weinig nieuws: het staat gewoon in het verkiezingsprogramma van zijn partij. Bos kreeg direct LTO over zich heen en, even later, ook CDA-landbouwminister Gerda Verburg. In verkiezingstijd spreekt het kabinet wat minder met één mond en wat meer als partijleden.

Het opmerkelijke bij Verburg is wel dat haar recente uitspraken niet erg lijken te stroken met standpunten die ze eerder als minister heeft uitgedragen. Zo is ze nu plotseling voor een hóger EU-landbouwbudget; sluit ze co-financiering van het landbouwbeleid uit, waar ze dat eerder uitdrukkelijk niet deed; en vindt ze dat er voorlopig genoeg landbouwgeld naar plattelandsbeleid is gegaan. Dat veel boeren op termijn niet meer op inkomenssteun hoeven rekenen, zul je de minister nu even niet horen zeggen – maar het staat wel in haar toekomstvisie.

Als klap op de vuurpijl houdt de Kamer nog een spoeddebat over het landbouwbeleid. Dat wordt niet meer dan een extra verkiezingsdebat.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    m.a.w. draaikonterij

  • no-profile-image

    vos

    Duidelijk dat de politiek van de landbouw af wil. Over een aantal jaren zullen ze ook nog lopen te klagen dat er geen goed en gezonde voeding te verkrijgen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.