Home

Achtergrond 187 x bekeken

Verburg tegen EU-boete voor vissers

Vissers krijgen ook in de toekomst voor hetzelfde vergrijp in het ene land een lagere boete dan in een ander EU-land.

Ministers van Visserij van de EU-landen zijn vierkant tegen een plannetje van de Europese Commissie om de boetes voor vissers in alle EU-landen gelijker te trekken.

Bij EU-beraad stelden de meeste ministers dat een land zelf de hoogte moet bepalen van de maximumboetes voor bijvoorbeeld zwartvissen. Minister Gerda Verburg (Visserij) behoorde ook tot die groep, omdat zij vindt dat het Openbaar Ministerie rekening moet kunnen houden met specifieke omstandigheden. Wel is Verburg voor het Europees gelijktrekken van bepaalde andere sancties, zoals intrekking en schorsing van vergunningen.

Aanleiding was een voorstel van de Europese Commissie om de falende visserij-inspectie te verbeteren. Een rapport van de Europese Rekenkamer had eerder grote mankementen aangetoond, zoals dat de boetes in veel landen niet opwegen tegen het voordeel van overtredingen. De Europese Commissie opperde daarom Europese minimum- en maximumboetes voor vissers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.