Home

Achtergrond 5 reacties

Verburg over landbouwbeleid: eerst inhoud, dan euro’s

Een aanzienlijk deel van de Tweede Kamer wil na 2013 stoppen met het verstrekken van Europese landbouwsubsidies.

Minister Gerda Verburg stelt echter: ”Eerst de inhoud bepalen, dan pas over de euro’s praten.” Ze gaf aan dat het kabinet ook na 2013 een goed Europees beleid nodig vindt voor de landbouw en het landelijk gebied. Onder meer omdat het ervoor zorgt dat er voldoende betaalbaar goed voedsel is.

Enkele uren voordat donderdag de stembussen voor de Europese verkiezingen zouden opengaan, schaarden SP, GroenLinks en D66 zich achter uitlatingen van PvdA-partijleider Wouter Bos. Bos stelde dat de Europese begroting op de schop moet en wil geld van de landbouwsubsidies anders gebruiken. Zijn partijgenoot Harm Evert Waalkens herhaalde donderdag die koers. ”Tot 2013 zitten we niet aan het budget. Na 2013 is het klip en klaar en moeten we ermee stoppen.” Het gemeenschappelijk landbouwbeleid moet plaatsmaken voor ”stevig plattelandsbeleid”, aldus Waalkens.

Verkiezingsretoriek

Zo kort voor de Europese verkiezingen, was er volgens Waalkens geen sprake van verkiezingsretoriek. ChristenUnie en CDA morden over het late tijdstip van het debat. ”Dit is gekkenwerk. Het slaat nergens op, gaat ergens over en we schieten er niks mee op om bekende standpunten uit te wisselen”, concludeerde Joop Atsma (CDA). Om vervolgens volop mee te discussiëren. Zelfs zo enthousiast dat Ernst Cramer (ChristenUnie) aangaf dat Atsma zichzelf te buiten ging in zijn beantwoording. ”Dit gaat echt duren tot na de verkiezingen.”

CDA, ChristenUnie en SGP wezen op het reële gevaar van een voedselcrisis. Zij menen ook dat de agrarische sector geen gewone sector is en niet zonder steun kan. Boris van der Ham (D66) zei echter de miljarden euro’s die nu in subsidie gaan zitten goed te kunnen gebruiken voor grote uitdagingen als energie- en ook economische vraagstukken. ”De sector kan volgens onderzoekers best zonder het geld. In 2013 moet het over zijn.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Altijd leuk om tegen boeren aan te trappen.
  Die landbouwsubsidie is ongeveer 1% van het gehele EU budget.
  Die partijen die het zonder boeren willen doen, zijn zich niet bewust van wat een echte voedselcrisis kan zijn.
  De gevolgen die dat heeft kan wel eens vele malen meer kosten dan wat er nu uitgegeven wordt per jaar.

 • no-profile-image

  gert

  Veel miljarden aan landbouwsubsidies gaan naar de universiteit van wageningen voor salarissen van professoren en wetenschappers die vaak onzinnige onderzoeken doen,ook gaan ook vele miljoenen naar de landgoederen van koningshuizen en naar multinationals,in vergelijking hiermee ontvangt de gewone boer maar een fooi,terwijl net gedaan wordt of al dat geld bij de boer terecht komt

 • no-profile-image

  adje

  goed idee dan beur ik waarschijnlijk meer subsidie dan ik nu aan loon beur.

 • no-profile-image

  gert

  @Adje,gauw melkveehouder worden ,misschien kun je de melk dan nog kwijt bij de van Bakels voor 14 cent per liter

 • no-profile-image

  adje

  een melkveehouder ontvangt gemiddeld 20000 euro per jaar aan inkomstensteun, dat noem ik niet niks.
  belachelijk gewoon.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.