Home

Achtergrond 1 reactie

Verburg maximeert verhoging pachtsom

Verhogingen van de pachtsom worden aan een maximum gebonden. Dat heeft minister Verburg (LNV) vanmiddag de Tweede Kamer toegezegd.

De pachtprijs mag niet meer dan 10 procent uitstijgen boven de regionorm. Deze maatregel wordt op 1 september aanstaande ingevoerd als een nieuw Pachtprijzenbesluit van kracht wordt.

De Kamerfracties van CDA, PvdA, VVD, SP en SGP hadden eensgezind om een plafonnering gevraagd. Na invoering van de huidige pachtsystematiek is in veel gevallen de pachtprijs sterker toegenomen dan de bedoeling was. Ook LTO en de bond van landpachters hadden om een plafonnering gevraagd.

Ook komt er een verfijning van de pachtnormen door verhoging van het aantal pachtprijsgebieden van 8 naar 14. De Kamer bleek zeer te spreken over dit besluit, dat de minister vorige week al had genomen.

Enkele Kamerfracties drongen aan op enkele bijkomende maatregelen, zoals de invoering van aftrekposten en een uitbreiding van het bedrijveninformatienet. Met de eventuele invoering daarvan wil de minister wachten tot de evaluatie van het huidige pachtstelsel, uiterlijk in 2011.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    jos

    hehe, eindelijk een simpele oplossing voor een probleem. die pachtprijsnorm is er niet voor niets~!

Of registreer je om te kunnen reageren.