Home

Achtergrond 4 reacties

Verburg haalt stevig uit naar PvdA en VVD

Minister Verburg haalt fors uit naar VVD en PvdA omdat zij een eind willen maken aan het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU.

"Wouter Bos loopt in ontwikkeling vér achter", zegt minister Gerda Verburg (LNV) in een interview dat vandaag in Boerderij verschijnt.

De CDA-minister stoort zich aan uitspraken van haar collega van Financiën over het nut en de kosten van het EU-landbouwbeleid. "Wij kennen natuurlijk de visie van de PvdA maar Bos maakt het nu wel erg bont met zijn uitspraak dat de landbouwuitgaven 70 procent van het EU-budget uitmaken. Hij heeft zijn cijfers niet op orde, want dat is nu 38 procent. Niet de landbouwuitgaven maar de structuurfondsen zijn de grootste post. Bos loopt in ontwikkeling dus vér achter."

Verburg gaat er vanuit dat Bos zijn uitspraken deed als partijleider van de PvdA en daarom geen voorschot neemt op besprekingen in het kabinet over zijn visie op het toekomstig landbouwbeleid. "We weten nu wat zijn vertrekpunt is. Dat zal toekomstige besprekingen niet gemakkelijker maken."

Verburg bekritiseert zowel PvdA als VVD over hun standpunt dat het landbouwbeleid in de toekomst niet meer door Brussel maar door de lidstaten bekostigd moet worden. "Dat is het begin van het einde van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Als lidstaten elk hun eigen toeslagen gaan vaststellen dan blijft er in de EU geen gelijk speelveld over".

Over de VVD zegt Verburg: "Alles wat de afgelopen jaren door de volle inzet van Jan Mulder is bereikt, gooit de VVD nu overboord in het verkiezingsprogramma van Frits Bolkestein."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Hoeveel % van het EU-budget wordt er gebruikt voor vergaderen+vertalen+uitvoeren+bedenken+controleren van al die EU-landbouw-uitgaven ?? Ik vrees een VEEL-voud van de vergoeding voor boeren.
  Dit hele systeem wordt overbodig bij het schrappen van toeslagen en subsidies.
  Dus kan de BTW en de belasting met vele %% omlaag.
  Ook scheelt het heel veel aan uitstoot van CO2 door ambtenaren die nu thuis kunnen zitten. En een kantoor wat heet nog koud hoeft te worden.

 • no-profile-image

  gert

  heel veel landbouwgeld gaat naar de hobby,s vankoningshuizen om hun landgoederen in stand te houden ,ook gaat er veel geld als landbouwsubsidie naar multinationals,miljarden euro,s gaan er naar de universiteit van wageningen voor salarissen en onderzoek van professoren en zgn.wetenschappers die bezig zijn met veel onzinnige onderzoeken,een klein deel komt er uiteindelijk bij de boeren terecht die er tenslotte voor zorgen dat er nog wat in de supermarkt te koop is

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ach, de Nederlandse boeren doen het toch ook voor de hobby? Het scheelt dat Brussel ons nog van een uitkering voorziet, hebben we ook nog wat te eten.

 • no-profile-image

  Delfin

  Heel triest dat Wouter Bos zijn cijfers niet op orde heeft. Hij is helaas niet de enige. Verkeerde niet betrouwbare uitgangspunten leiden tot verkeerde standpunten en besluiten. Politiek denk om jullie zorgvuldigheid! Jullie besluiten treffen namelijk wel anderen die hiervan de dupe kunnen worden. Als politicus voel je dat zelf niet (meer).

Of registreer je om te kunnen reageren.