Home

Achtergrond

Venkeloogst ziet er goed uit op akker van Limburgse teler

Teler Joop Litjens uit het Limburgse Leunen oogst 50 hectare venkel op jaarbasis.

Hij begint de teelt in week 10 met het aanplanten van venkelplantjes en zodra het weer het toestaat zaait hij het gewas. De oogst duurt van eind mei tot eind november. De venkel ziet er dit jaar heel goed uit, zegt Litjens. Hij oogst elke dag venkel en sorteert het geoogste product de volgende dag. Voor de oogst gebruikt Litjens een klembandrooier, waarmee hij de venkel in kuubskisten brengt. Tot afgelopen week waren de prijzen redelijk goed, maar nu is de klad er een beetje ingekomen, vertelt Litjens. Hij wijt dat aan het toegenomen aanbod, nu asperge- en preitelers beginnen aan de venkeloogst. Foto Twan Wiermans

Bezoekers aan de themadag van de Nibem, de brancheorganisatie van bierbrouwers en mouterijen, bekijken de mouterij Holland Malt in de Eemshaven in Noord-Groningen. Holland Malt is een gezamenlijk bedrijf van coöperatie Agrifirm en bierbrouwer Bavaria. Vorig jaar is 250.100 ton mout geproduceerd, zegt kwaliteitsmanager Martijn van Iersel van Bavaria. "De omzet bedroeg ruim 101 miljoen euro. Het grootste deel van de mout is voor de export. Daarom zitten we in de Eemshaven; hier kunnen grote zeeschepen komen." Foto Jan Bouwman

Een bouwvakkers werkt aan de dakspanten van een nieuwe melkstal bij Arie de Kock in het Betuwse Hellouw. Voor de veiligheid hebben de bouwvakkers een net over de spanten gespannen. De Kock heeft acht jaar niet gemolken op het eigen bedrijf. Door gezondheidsproblemen van zijn vader en een te klein bedrijf is lang niet gemolken en het quotum verhuurd via een quotummaatschap. Vorig jaar kon hij het bedrijf van de buurman overnemen. Nu bouwt hij, samen met zijn vader, een stal voor honderd melkkoeien. Foto William Hoogteyling

Architect Winy Maas van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV heeft een gedurfd ontwerp voor een stadsvarkenshouderij in Den Haag gepresenteerd. In het ontwerp zijn de varkensstallen onder een glazen stolp geplaatst. Zo kan het bedrijf zichtbaar zijn, maar toch hygiëne garanderen en ziekten buiten de deur houden. De omgeving blijft stank bespaard. De varkenshouderij is door Maas in samenwerking met The Why Factory ontworpen. The Why Factory is een denktank waarin de stad van de toekomst centraal staat. In deze stad moet de burger wat Maas betreft weer betrokken worden bij voedselproductie. Het concept is veel kleinschaliger dan het in 1997 ontworpen Pig City. In dat plan zouden 67 torens van 622 meter hoog verrijzen in stedelijk gebied. Deze 'varkensflats' riepen destijds veel weerstand op. De stad Den Haag heeft aangegeven de mogelijkheid van een stadsboerderij op het bedrijventerrein bij de Binckhorstlaan te onderzoeken. Illustratie MVRDV

Bezoekers van de demonstratie driftreducerende spuittechnieken bekijken het werk dat met de spuitmachine met sleepdoek is verricht. Adviesbureau CLM, DLV Plant en LTO Noord demonstreerden vandaag in het Groningse Eenrum naast het sleepdoek de techniek met luchtondersteuning. "Deze technieken kosten minder middel en reduceren milieubelasting", legt Yvonne Gooijer van CLM uit. Ze is tevreden over de belangstelling. "Met zo’n vijftig bezoekers kenden we een goede opkomst." Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.