Home

Achtergrond 2 reacties

Veevoerproject Unifar komt moeizaam op gang

Het project voor inkoop van varkensvoer van producentenvereniging Unifar loopt nog niet zo goed als gehoopt.

Dat bleek tijdens een informatieavond van de vereniging voor Brabantse en Limburgse varkenshouders.

Unifar is bezig met een pilotproject om gezamenlijk voer in te kopen. Een onafhankelijke specialist bekijkt per bedrijf de optimale samenstelling van het voer, waarna de varkenshouder dit bij een mengvoerproducent bestelt. Het idee is dat varkenshouders meer inzicht krijgen in de samenstelling van het voer en bewuste keuzes kunnen maken, omdat ze objectief advies krijgen.

De bedoeling was dat de proef afgelopen voorjaar breder zou worden. "We willen het nu voorzichtig uitbouwen, maar het project is nog niet praktijkrijp", constateert Unifar-voorzitter John Schrijver echter. "Het valt vooral niet mee om een goede nutritionist te vinden. Er zijn weinig kundige mensen die echt onafhankelijk zijn en niet betrokken zijn bij een bepaalde leverancier."

Unifar-varken

Andere Unifar-projecten, zoals de afzet van slachtzeugen en de mestpool, lopen volgens Schrijver wel goed. Bovendien wordt gewerkt aan het Unifar-varken, een vleesvarkensconcept. Op dit moment wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn om een concept te ontwikkelen waarbij leden een uniform varken leveren voor een goede prijs.

Unifar wil Stimuland onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om een vleesvarkensconcept op te zetten waarmee een plus bovenop de normale prijs gerealiseerd kan worden. Schrijver: "Je zou kunnen denken aan een productie met openvoersamenstelling, een gezamenlijk gezondheidsprogramma, welzijnsvoorwaarden of milieuvriendelijke productie op familiebedrijven. Ook zou je iets kunnen doen op het gebied van traceerbaarheid."

Hierbij denkt Schrijver aan een systeem zoals Alpuro toepast in de kalfsvleessector met Peter’s Farm. Hierbij is elk stukje vlees via codes traceerbaar. Consumenten kunnen via internet een kijkje nemen op het bedrijf waar het vlees is geproduceerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  uni

  info@unifar.nl

 • no-profile-image

  A.Vlastuin

  graag het telefoonnummer van unifar
  ivm een bestelling van zwavelzuur

Of registreer je om te kunnen reageren.