Home

Achtergrond 414 x bekeken 3 reacties

Veel ongebruikte landbouwgrond in Afrika

Afrika heeft bijna 400 miljoen hectare landbouwgrond die nauwelijks wordt benut.

Als die grond tot ontwikkeling wordt gebracht kunnen een groot aantal Afrikaanse landen een sterke rol spelen op de internationale bulkmarkten voor bijvoorbeeld graan.

De wereldvoedselorganisatie FAO en de Wereldbank hebben een inventarisatie gemaakt van Afrikaanse landbouwgrond. De organisaties concluderen dat in het continent 400 miljoen hectare savanneland ligt, waarvan maar 10 procent wordt gebruikt voor landbouw. De rest kan met de juiste maatregelen geschikt worden gemaakt voor de productie van voedselgewassen.

Savanneland

De savannes liggen verspreid over 25 Afrikaanse landen van Senegal tot Zuid-Afrika. De FAO en de Wereldbank hebben de savannes vergeleken met het noordwesten van Thailand en de regio Cerrado in het Westen van Brazilië. Deze streken leken in de zeventiger jaren sterk op de huidige Afrikaanse savannes met een onregelmatige regenval en veel onvruchtbare grond.

Deze streken in Thailand en Brazilië hebben zich sinds 1980 ontwikkeld tot grote producenten van voedingsgewassen, stellen de FAO en de Wereldbank. "In beide landen zorgden de regeringen in die regio’s voor een betere infrastructuur, het ontwikkelen van kennis, een betrouwbare overheid en politieke stabiliteit."

In Afrika is deze ontwikkeling ook mogelijk. De FAO en de Wereldbank noemen als voordelen voor Afrika dat veel landen een snel groeiende bevolking hebben, zodat de afzetmarkt dichtbij is. Ook de economieën van veel Afrikaanse landen groeien snel, zodat de mensen meer te besteden hebben. "En in veel landen is het zakelijke klimaat aanzienlijk verbeterd", schrijven de organisaties in een verklaring.

De FAO en de Wereldbank geven de voorkeur aan gezinsbedrijven in de Afrikaanse landbouw, zoals in Thailand. "Dat zien we liever dan de grootschalige bedrijven die zijn ontstaan in Brazilië. Bij kleine bedrijven profiteert een grote groep mensen sneller van de ontwikkeling van de landbouw."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Wat is er van de landbouw in Zimbabwe terechtgekomen ?moet je eerst in Afrika de politieke, structuur veranderen,de regeringen doen daar al jaren aan zelfverrijkingen,net als in nederland een aantal banken doen.

 • no-profile-image

  iez

  't Is niet omdat grond niet voor landbouw gebruikt wordt, dat ze NIET gebruikt wordt. In die halfdroge gebieden leven nomadische veetelers en de jagers-verzamelaars. Die mensen heb net zo min zin om landbouwer te worden, als dat u zin hebt om nomadische veeteler te worden. Uitbreiding van de ene groep mag niet ten koste gaan van andere groepen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Goed plan want Afrika is wel iets groter als menigeen denkt. Een beetje infrastructuur aanleggen, een goed power grid, en beetje regering die opkomt voor eigen bevolking en hup een wereld van verschil.
  Echt sympathiek is het ook niet van de westerse wereld toch????, om bewust afspraken te maken om Afrika de laatse 50 jaar niet te ontwikkelen, corrupte regeringen neer te zetten, en alle grondstoffen er leeg te plunderen.
  Alle chemische en nucliare afval stoffen te dumpen. Tja uit het oog, uit het hart, is het spreekwoord. Dan onze landbouw overschotten te dumpen in deze landen omdat wij een eigen definitie hebben van vrije markt-werking en denken. Ach wat maakt het uit dumpen in de 3e wereld, het zijn toch mensen daar in Afrika die door de Paus voorgelogen wordt om geen anticonceptie te gebruiken. Afrika is ook handig voor bedrijven als Monsanto, BASF en Bayern trouwens de oprichters van Bayern onder andere waren de docters uit de Nazi concentratie kampen, die toch al mensen gebruikten als proefpersonen voor genetische modificaties, ontwikkeling van chemisch warfare en alles wat hen uitkwam met andere geriefen. Ach even de visfabrieken uit oa Nederland naar de wateren sturen om gronstoffen te verzamelen voor het voer van de slachtdieren, voor onze geliefde emotionele vleesconsumptie. En hup lokale vissers zijn boos, en worden achter na gezeten door fregatten, ja zelf Nederland heeft zijn hele oorlogsvloot gestuurd naar Somalie. Tuurlijk zijn de piraten criminelen geworden, maar er zaten ook zeker lokale vissers bij. Maar ja, als handels belangen op het spel staan komt de VOC oorlogsvloot wel op stoom.
  Conclusie, er is niets mis mee om goed geld te verdienen en goed voor je zelf te zorgen. En afrika heeft daar ook recht op. Het zal ook noodzakelijk zijn. Het hypocriete ontwikkelingshulp is pure onzin, met de weet dat je zelf alle grondstoffen weghaald, corrupte regeringen er neer zet, en in stand houd. Er zijn altijd goede projecten of organistaties, maar de westerse wereld moet niet hypocriet gaan doen.
  Echter nu gaan bedrijven in de melk en vlees sector denken, ja dat is een mooie markt om iedereen melk op te dringen. Vlees op te dringen en zeggen dat dat goed is, en dat elke dag. Dat is toch ook in nederland gelukt, met die domme Nederlanders, en ze trapten er ook nog in, dus waarom daar niet met die Afrikanen.

Of registreer je om te kunnen reageren.