Home

Achtergrond 446 x bekeken

Veel bedrijfsopvolgers in Zuid-Limburg

In de regio Zuid-Lim­burg is het percentage agrarische bedrijven met een opvolger hoger dan in de rest van Nederland.

Dat bleek tijdens een bijeenkomst over de landbouw in Limburg, in Roermond.In het Limburgse heuvelland heeft ongeveer dertig procent van de bedrijven een opvolger, terwijl dat in Nederland gemiddeld 20 procent is. zo blijkt uit gegevens van het Landbouweconomisch in­stituut LEI van de Wageningen UR. De oorzaak van het relatief hoge percentage opvolgers in Zuid-Limburg is niet onderzocht. ”De agrarische sector heeft in Zuid-Limburg de laatste jaren een flinke slag gemaakt”, aldus Noud Janssen, voorzitter van de LLTB.

"Het gebied wordt vooral gezien als een toeristisch gebied. Hier­door is er in het gebied de laatste jaren veel gebeurd om de land­bouw te ondersteunen. Zo zijn er melkveebedrijven verplaatst en heeft de fruitteelt en de akker­bouw zich kunnen ontwikkelen. Je ziet ook dat veel bedrijven op het toeristische karakter van het gebied inspelen met een neventak in deze sector", aldus de voorzit­ter van de LLTB.Ook zijn er in deze regio minder mogelijkheden dan elders om op andere terreinen werk te vinden. Dit kan ook een rol spelen bij de keuze van toekomstige bedrijfs­opvolgers om het bedrijf voort te zetten, denkt onderzoeker Edo Gies van Alterra.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.