Home

Achtergrond 218 x bekeken

Veel animo kort na opening stembureaus Iran

De animo om te gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen in Iran lijkt groot.

In de eerste uren na opening van de stembureaus stonden er in de hoofdstad Teheran lange rijen mensen te wachten om hun keuze kenbaar te maken. Om 05.30 uur Nederlandse tijd openden de stemlokalen hun deuren. De meer dan 46 miljoen stemgerechtigde Iraniërs kunnen dan volgens de planning tien uur lang hun stem uitbrengen, maar mogelijk blijven de stemlokalen wat langer open. Een van de eerste stemmers was de hoogste geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei. Hij meldde zich tien minuten na het openen van de stembureaus bij een stemlokaal in het zuiden van Teheran.

De kiezers hebben de keuze uit vier kandidaten: de huidige president Mahmoud Ahmadinejad, oud-premier Mir Hossein Mousavi, de geestelijke Mehdi Karoubi en de voormalige commandant van de Revolutionaire Garde, Mohsen Rezai. Als geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalt, vindt er op 19 juni een tweede ronde plaats.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.